Hlavní obsah

V Norimberku otevřou velkou výstavu Albrechta Dürera

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek začne v Národním germánském muzeu v Norimberku rozsáhlá výstava věnovaná tvorbě mladého Albrechta Dürera, považovaného za prvního renesančního malíře ve střední Evropě. Podobná přehlídka se tam uskutečnila roku 1961.

Článek

Žel o Dürerovu tvorbu byl v Evropě takový zájem, že v jeho rodném Norimberku se zachovalo jen minimálně obrazů. Výstava tedy bude založena z velké části na zahraničních výpůjčkách. Všemu předcházel důkladný restaurátorský a archívní průzkum, takže organizátoři slibují nejen zajímavou podívanou, ale z vědeckého hlediska i objevnou expozici.

Na dotaz Práva, zda Národní galerie Praha zapůjčí Dürerovu Růžencovou slavnost, odpověděl ředitel Staré sbírky Vít Vlnas, že organizátoři je nekontaktovali a že koncepce výstavy zřejmě končí dobou, kdy čtyřiatřicetiletý Dürer odjel na zkušenou do Benátek, kde právě namaloval slavný obraz, který pro Prahu získal císař Rudolf II.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám