Hlavní obsah

Ruský dirigent Vasilij Petrenko zahájí Pražské jaro

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu začne tradiční Smetanovou Mou vlastí 67. ročník festivalu Pražské jaro. Až do 3. června přinese kolem 50 koncertů a operních představení. „Letošní ročník je bez velkých témat, ale vzpomeneme některá výročí,“ říká o festivalu ředitel Roman Bělor.

Článek

Po delší době se vrací k zahájení Česká filharmonie a Mou vlast ve Smetanově síni řídí ruský dirigent Vasilij Petrenko, šéf Liverpoolské filharmonie. „Nikdy jsem celý cyklus nedirigoval, jen některé básně,“ říká Petrenko. „Má koncepce nebude příliš tradiční, tak jsem zvědav, jak ji české publikum přijme,“ dodává.

Zatím je v programu jediná změna – závěrečný koncert nebude dirigovat Jiří Kout a pro nemoc ho nahradí Zdeněk Mácal. Program nabídne řadu bonbónků – pondělní koncert Agon Orchestra k výročí Johna Cage, v úterý Vídeňské filharmoniky s Danielem Barenboimem a ve středu Magdalenu Koženou.

Souboj dvou swingových kapel

Mezi dalšími hosty uveďme Petrohradskou a Varšavskou filharmonii, se svým šéfem Jiřím Bělohlávkem se představí BBC Symphony Orchestra.

Stranou nebudou ani jiné žánry. Uskuteční se Big Band Battle, souboj dvou swingových kapel z Prahy a Bratislavy ve Smetanově síni, zájem je i o Cigánské diably, cikánský folk ze Slovenska.

„Tuto neděli od 18 hodin zahraje na Staroměstském náměstí Brass Band Praha tradiční jazz,“ upozorňuje dramaturg Antonín Matzner. A operní ctitelé si nenechají ujít koncertní provedení Fidelia či hostování opery ostravského ND se Stravinského Životem prostopášníka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám