Hlavní obsah

Pop a soul ze staré školy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pár lety zesnulého amerického zpěváka Luthera Vandrosse připomíná kompilace Hidden Gems. Romantici si u ní zavzpomínají na osmdesátá léta, smooth aranže a typická saxofonová sóla.

Foto: Sony Music

Luther Vandross: Hidden Gems

Článek

Kompilace Hidden Gems přináší starší písně z řadových alb, z filmů i pár živáků z dílny  pop-soulového klasika Luthera Vandrosse. Ten se prosadil jako autor, zpěvák i producent, obdržel osm ceny Grammy a prodal přes 25 miliónů kusů svých desek.

Začínal jako vokalista pro Robertu Flackovou, spolupracoval také s Dianou Rossovou, Donnou Summerovou či Barbrou Streisandovou. Začátkem osmdesátých let se pak stal jedním z nejúspěšnějších amerických sólo intepretů v R.

Stylu, který si zformoval v tomto období, se pak držel až do své předčasné smrti v roce 2003. Založen je především na klávesách, dechové sekci, houpavé baskytaře a bohatých soulových backgroundových vokálech. Zkrátka pop a soul ze staré školy. Nečekejme nic více, ani nic méně než vkusně zabalené řemeslo výsostného profesionála. Jeho sametový, ohebný tenor vyniká zejména v intimních baladách, občas se však pouštěl i do funkových věcí nebo mohutně aranžovaných gospelových nahrávek.

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám