Hlavní obsah

Drtikolův svět ženského půvabu se představuje v galerii GATE

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě než novou pražskou galerii GATE ovládne umění irského malíře Francise Bacona (od 18. 5. do 22. 7.), lze tam zavítat do světa ženského půvabu, snů a meditací fotografa Františka Drtikola. Z rozsáhlé tvorby průkopníka fotografického aktu kurátor vybral více než 60 děl. Cenné jsou zejména ty dosud nevystavované, pocházející z evropských nebo amerických soukromých sbírek.

Foto: František Drtikol – Růžena Knotková

Drtikol: Akt s kruhem, 1928

Článek

Většina výstavy pojmenované Nahá geometrie je věnována Drtikolovým aktům z 20. let, v nichž zobrazuje ženy cudné, jemné, ale i femme fatale. Nechybějí ani dva jeho autoportréty v rouše Adamově, koláže či série kontaktů.

Silně byl ovlivněn stylem art deco, přesto si jej dokázal inovovat po svém. O sobě říkával: „Jmenuji se Drtikol – drtil jsem kola, která mne svírala.“

Drtikolův význam spočívá i v tom, že místo malovaných pozadí používal dřevěné dekorace a kruhy. Vytvářel z nich až divadelní scény, kde si ženské tělo hraje se svým stínem.

Mezinárodní průlom umělce potkal v roce 1925 díky jeho dílu Vlna. I to na výstavě je.

Život a tvorba dnes již světoznámého autora byly poznamenány fascinací duchovními naukami. A tak se na konci 20. let stalo, že místo fotografie byly jeho prioritou meditace a buddhismus. V té době ještě vznikaly vizuálně krásné koláže a snové fotografie ukazující ženu jako pohádkovou vílu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám