Hlavní obsah

Divokej Bill: Tenhle rok v Česku hrát nebudeme

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani jednou v letošním roce by neměla na českých pódiích vystoupit skupina Divokej Bill. Hrát bude pouze na Slovensku, pro svou mateřskou zemi vyhlásila koncertní pauzu. O důvodech hovoří zpěvák a kytarista Vašek Bláha.

Foto: Jakub Deml

Vašek Bláha cítí, že bez pravidelného hraní bude mít na příštích koncertech trému.

Článek

Divokej Bill ohlásil pro letošní rok koncertní pauzu. Proč?

Kdykoli jsme v minulosti nahrávali album, dělo se to v hrozném presu. I když jsme si mysleli, že to zvládneme bez potíží, čas utekl strašně rychle a my měli před dokončením stres. Proto jsme se rozhodli přerušit částečně koncertní činnost a vzít si na přípravu a nahrávání nového alba dostatek času tak, jak jsme o tom vždycky snili.

K tomu počítáme i s přípravou nového videoklipu a vydáním nového alba dva měsíce před startem turné, a ne čtrnáct dnů po jeho prvním koncertu. Všechno musí být profesionálně připravené. Čas utíká a my si uvědomujeme, že už jsme staří pardálové. Proto nechceme dělat špatné nebo nedotažené věci. Tenhle koncertní rok u nás oželíme a pak se vrátíme s velkou parádou.

Na pódia se hodláte vrátit v lednu 2013?

Původně to tak bylo, ale rozhodli jsme se pro ještě větší rezervu, takže nejbližší turné v České republice plánujeme někdy na duben příštího roku. Chtěli bychom pak koncertovat pouze pod širým nebem, žádné sokolovny, kluby nebo haly. Od konce dubna do září 2013 bychom chtěli projet Čechy, Moravu i Slovensko a odehrát nějakých pětadvacet velkých koncertů.

Byli jste řadu let zvyklí koncertovat i několikrát týdně. Nechybí vám to?

Samozřejmě nám to chybí. Je ale pravda, že koncertní pauzu máme jenom v Čechách, takže z toho úplně nevypadneme. Loni jsme hráli několikrát na Slovensku a podařilo se nám tam dohodnout na spolupráci se šikovným manažerem. Letos tedy budeme hrát pouze tam.

Několik akcí je už zveřejněno na našem webu, další možná ještě přibudou. Za sebe se musím přiznat, že nyní, po několika týdnech bez koncertů, si dovedu představit, že až vylezu zase před lidi, budu mít trému. Jakmile vypadnu z koncertního koloběhu, ztrácím jistotu v kramflecích. Těším se tím pádem na každý koncert, který nás čeká.

Nebudete hrát letos ani na festivalu Rock for People? Tam jste snad ještě nikdy nechyběli.

Neuděláme žádnou výjimku, takže hrát nebudeme. Já se tam ale pojedu podívat, protože bych chtěl vidět Skrillexe. Na příští rok jsme s pořadateli už zase domluveni, takže v roce 2013 na Rock for People vystoupíme.

Na počátku června pořádáte tradičně vlastní festival Ouvalskej bigbít. Jak to bude s vaší účastí tam?

Festival se uskuteční 8. června u nás v Úvalech. Odehraje se v pátek, což je změna, kterou jsme pro letošek připravili. Nově se bude hrát jen na jednom pódiu a vystoupí Medvěd 009, Michal Hrůza, Wohnout, Vypsaná fixa, Imodium, Lety mimo a další. Akce potrvá od šesti hodin do dvou do rána a Divokej Bill na ní nevystoupí.

V jakém stadiu je příprava nového alba?

Chtěli jsme udělat změnu, a tak jsme se rozhodli, že ho půjdeme nahrávat do studia Sono s producentem Pavlem Karlíkem, který s námi bude dělat poprvé. Před čtyřmi týdny jsme mu poslali demosnímky s prvními nápady, ale on nám napsal, abychom to připravili lépe, a navrhl posunout nahrávání alespoň o měsíc. Shodli jsme se na tom, že má pravdu.

Budete nějak měnit svůj typický hudební výraz?

To asi nebudeme. Kdykoli jsme něco takového chtěli udělat, nahráli jsme písničky, snažili jsme se o změnu, nakonec jsme stejně zjistili, že jsme Divokej Bill se svým tradičním zvukem. Neumíme to prostě jinak. Jestli nás nějak posune náš producent, který se do toho docela opřel a do nových písniček poměrně výrazně mluví, byli bychom rádi. Já si ale myslím, že to zase dopadne jako obvykle a na desce budou čtyři rychlé skladby, čtyři pomalé, čtyři countryovky a čtyři nějaké jiné ptákoviny.

Všechno budete nahrávat ve studiu Sono?

Ano, a k tomu jsme si všichni v kapele pořídili taková malá domácí studia, takže budeme pracovat i s nimi.

V kapele jste v minulosti měli problémy s několika členy, kteří se léčili ze svých závislostí na drogách a alkoholu. Jsou už zcela v pořádku?

Týkalo se to našeho zpěváka Štěpána a baskytaristy Jurdy. Oba jsou momentálně úplně v pohodě, naopak mám pocit, že jsou na tom fyzicky mnohem lépe než třeba já. Myslím si, že blbé roky už mají oba za sebou.

Reklama

Výběr článků

Načítám