Hlavní obsah

Lov lososů může být i zábava

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vás někdo pozve do kina na film o lovu lososů v Jemenu, asi nejprve zvednete obočí, jestli si dotyčný nespletl zemi, pak se nejspíš pousmějete nad představou, jak (ne)zábavný může být rybolov. U nového počinu zkušeného režiséra Lasse Hallströma byste měli zbystřit.

Upoutávka na film Lov lososů v Jemenu (v kinech od 03.05.2012)

 
Článek

Nejen že britská komedie Lov lososů v Jemenu vychází z úspěšného stejnojmenného románu Paula Tardayee, ale natočil ji právě autor vynikajících filmových adaptací knih jako Čokoláda nebo Pravidla moštárny.

Navíc do hlavních rolí obsadil Ewana McGregora a Emily Bluntovou. Romantický příběh sleduje introvertního, usedlého a cynického odborníka na rybolov dr. Jonese (Ewan McGregor), jak se mu kvůli šílenému snu jemenského šejka zavést rybolov lososů do vyprahlé krajiny boří základy životního stereotypu.

Vyřešit téměř nemožný úkol a nalézt novou jiskru mu pomáhá mladá správkyně šejkova majetku Harriet (Emily Bluntová), jíž cestu za láskou zkomplikuje válka v Afghánistánu.

Potud bychom se stále pohybovali v rovině sladkobolného citu v poutavých kulisách skotského venkova a arabské exotiky, nebýt ostrého britského humoru, probleskujícího jako rybí šupiny ve vodě, a politické hry v režii ještě cyničtější tiskové mluvčí premiéra (v podání skvělé Kristin Scott Thomasové).

Foto: Forum Film CZ

Emily Bluntová pomáhá Ewanu McGregorovi nalézt novou jiskru.

Ta baží po dobrých zprávách z Blízkého východu a s projektem charismatického šejka vycítí šanci, jak zlepšit obraz Velké Británie i jednoho nemožného ministra.

Právě v rozhodování, zda se vydat romantickou nebo politicky satirickou cestou, vzniká ve filmu největší napětí. Na jednu stranu tím režisér ozvláštňuje „červenou knihovnu“, současně však snímek rozmělňuje příliš mnoha vjemy a snahou držet se značně politické předlohy.

Navíc poměrně uvěřitelné reálie zbytečně shazují některé pochybné scény – třeba že se do skotských vřesovišť vydá arabský terorista, aby v kárované sukni, neohrožen a sám, zastřelil šejka. Zneškodněn je pak rybářskou udicí. A zcela násilně naroubováno je zmrtvýchvstání Harrietina přítele – vojáka Roberta.

Přesto díky skvělému humoru typu, že ve srovnání s rybáři je alKajdá mateřská školka, si film užijete, i když se ke konci dovlečete pomaleji, než by se na lososí tempo slušelo.

Hallström uvařil bujabézu zdařilé chuti i konzistence, občas však pronikne i pikantní halászlé.

Celkové hodnocení: 70 %

Lov lososů v Jemenu

V. Británie 2011, 111 min.

Režie: Lasse Hallström,

hrají: Emily Bluntová, Ewan McGregor, Kristin Scott Thomasová,

Tom Mison, Amr Waked a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám