Hlavní obsah

Starosvětské filmové povídání o vibrátoru

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film o vzniku vibrátoru může navozovat divoké představy. Režisérka Tanya Wexlerová jej však pojala velmi starosvětsky a nakonec v něm ani není nic moc erotického. Vrtěti ženou tak nejvíce připomíná vcelku pěknou starou televizní hru.

Upoutávka na film Vrtěti ženou (v kinech od 19.04.2012)Video: Bioscop

 
Článek

Sympatický mladý lékař Mortimer Granville (Hugh Dancy) zápasí koncem devatenáctého století se zastaralými názory svých nadřízených. Zatímco staří doktoři ještě pouštějí žilou, on hovoří o bakteriích a zdá se, že ho nikdo neposlouchá. Po sporech v několika nemocnicích narazí na zvláštního lékaře, který tvrdí, že léčí „hysterii“.

Foto: Bioscop

Zamiluje se doktor do feministky? Hádejte dvakrát...

Doktor Dalrympley (Jonathan Pryce) v podstatě přišel jen na to, jak přivodit paničkám z lepší společnosti orgasmus pomocí masáže, za což si nechá dobře platit. Mladý lékař rád přijme slušně placené místo - jistou roli v tom hraje i přítomnost atraktivní a dobře vychované dcerušky (Felicity Jonesová), která se věnuje piánu a frenologii.

Foto: Bioscop

První vibrátor

Mladíkův bohatý a technicky nadaný kamarád (Rupert Everett) mezitím sestrojí přístroj, který se ukáže být geniálním řešením pro takzvaně hysterické pacientky - je to první vibrátor. Má obrovský úspěch a klientek přibývá, jenže na scénu jako uragán vtrhne i druhá dcera starého doktora - feministka Charlotta (Maggie Gyllenhallová), která se se snobským otcem neustále hádá kvůli politickým názorům i kvůli tomu, že nechce, aby nadále vedla útulek pro chudinu, jenž je pro ni smyslem života.

Režisérce Tanye Wexlerové se podařilo dát dohromady skvělé herce, kteří nezklamali. Příběh má docela spád a je okořeněn občasným suchým britským humorem, který vychází z kontrastu vážného vědeckého přístupu doktorů a úsměvné podstaty jejich činnosti i z různých romantických nedorozumění. Na okraji pak probírá sociální téma, které se do veselého kostýmního retra moc nehodí. Film se snaží být tak hodný a nekonfliktní, že každý problém zahladí.

Foto: Bioscop

Filmové premiéry

V podstatě jde o oddechovku, která se chvílemi snaží něco řešit, ale moc jí to nejde. Narazíte v ní na groteskní momenty, které přejdete s lehkým úsměvem, nicméně žádné výbuchy smíchu nehrozí. Celek působí spíše nevýrazným televizním dojmem.

Problémem je také vysoká předvídatelnost děje (jakoby scénář skutečně pocházel z 19. století). Každý pozná od první chvíle, že se doktor nakonec zamiluje do jiné dívky a nezůstane s mladší dcerou, která je sice roztomilá, ale poněkud nemastná-neslaná, ostatně jako celý film.

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám