Hlavní obsah

Umělci vystřídali ve vítkovické smaltovně dělníky

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáct výtvarníků se v rámci letošního Smalt Artu potí od úterý ve Smaltovně společnosti Vítkovice. Nechybí mezi nimi, pro Smalt Art známé tváře jako profesor pražské Akademie výtvarných umění Jan Hendrych, či úplní nováčci. Mezi ně zase patří známý kontroverzní sochař Pavel Opočenský.

Smalt art Video: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Přijeli všichni ohlášení, paní Matragi, která bude čestný host, ještě přijede,“ prozradila kurátorka sympozia Ivana Štenclová. Než začali výtvarníci v úterý tvořit, seznámili se s technologií pro velkoformátové smaltování. „Ve středu ráno jela pec, takže někteří byli ze svých prvních děl překvapeni, někteří zklamáni,“ popsala.

Praxe dosavadních ročníků Smalt Artu ukázala, že umělci jsou schopni vytvořit zhruba 10 děl. „Ale byli i tací, co udělali 20 plechů,“ usmála se Štenclová.

Smalt Art Vítkovice dává umělcům možnost realizovat netradiční malbu na plech o rozměrech až 2,5 x 1,5 metrů. Součástí procesu je vypálení každého díla v peci při teplotě vyšší než 800 stupňů Celsia. Na světě existují pouze tři místa, kde lze takováto díla tvořit. Jedním z nich je právě smaltovna Vítkovice Power Engineering v Ostravě.

Zatímco exkluzivní host letošního setkání, módní návrhářka Blanka Matragi, bude tvořit až od pátku, ostatní účastníci mají plné ruce barev už dva dny. I Opočenský, pro kterého je malování na plech totálně novou zkušeností. „Napřed jsem si říkal, co tady budu dělat, když jsem sochař. Nakonec jsem se ale odhodlal to dobrodružství podstoupit,“ řekl a dodal, že první plech už má za sebou. „Vyzkoušel jsem si to, něco mě mile překvapilo, jiné varovalo, takže uvidíme,“ poukázal Opočenský, který prý držel štětec naposledy asi v 10 letech. Od té doby jen brousí, škrábe či řeže. „Když jsem ho vzal do ruky, a viděl, co to dělá za divné tvary.... (smích). To je úplně něco jiného, než na co jsem zvyklý,“ prozradil.

Pokus a omyl

Jednou ze čtyř žen a jeden z nejmladších účastníků Smalt Artu je absolventka ateliéru Zdeňka Berana na pražské AVU Markéta Urbanová. Vysvětlila, že nejprve šla většina umělců cestou pokusu a omylu. „Všichni jsme byli nadržení a nevěděli, co z toho vyleze, jak se to bude chovat.“

Nakonec zjistili, že ke kýženému cíli vedou dvě cesty: „Jedna je proškrabávání do čerstvě nanesené vrstvy pigmentu, bílé na tmavý plech, což bych přirovnala k technikám sgrafito nebo čárového leptu. A potom je ta možnost malovat. Tam je ale problémem, že ta barva vypadá jinak a ještě se začne pojit s podkladem a některé barvy se pohlcují, takže člověk je pak nepříjemně překvapený,“ nastínila Urbanová, která považuje účast na Smalt Artu za zajímavou zkušenost. „Ale vím, proč maluju olejovými barvami na plátně.“

Sympozium skončí v úterý 1. května, kdy je Den otevřených dveří ve společnosti Vítkovice. Vernisáž se uskuteční přímo ve smaltovně. „Smalty budou vystaveny přímo na dopravníku, na kterém běžně vjíždí do pece. Ta ale bude samozřejmě vypnuta,“ ujistila kurátorka Smalt Artu Štenclová a dodala, že později budou výtvory vystaveny v areálu Dolní oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám