Hlavní obsah

Komik dostal tři měsíce vězení, protože zesměšňoval islám a politiky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tříměsíční trest odnětí svobody potvrdil egyptský soud v Káhiře tamější komediální hvězdě Adelu Imámovi, protože údajně uráží islám a politiky.

Foto: Profimedia.cz

Herec Adel Imám

Článek

Jednasedmdesátiletý herec už byl jednou odsouzen v nepřítomnosti v únoru. Ani druhý soud ho neosvobodil. Ještě se však může odvolat. V Egyptě jde v současnosti o nejsledovanější proces s velkou celebritou, který se týká svobody projevu.

Právník Asran Mansúr, který má podle BBC vazby na konzervativní islamistické skupiny, obvinil herce z neustálého zesměšňování politiků a náboženských symbolů ve filmech a divadelních hrách. Adel Imám je přitom jedním z nejslavnějších umělců v zemi, jeho filmy pravidelně vítězí v žebříčcích návštěvnosti.

Asran Mansúr se konkrétně cítí uražen filmy Terorista, Morgan Ahmed Morgan a Vůdce, kde si Imám utahuje z autoritativních vládců středního východu.

Další dvě podobné žaloby byly letos podány na křesťanského podnikatele Naguíba Savirise, ale soud je odmítnul. Saviris byl obviněn za to, že šířil obrázky Mickey Mouse s plnovousem a Minnie Mouse s tradičním závojem.

Reklama

Výběr článků

Načítám