Hlavní obsah

V Cannes čekají Kidmanovou, Willise i Pitta

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinka amerického režiséra Wese Andersona Moonrise Kingdom zahájí 16. května 65. ročník festivalu, na němž filmaři z celého světa usilují o Zlatou palmu a další trofeje. Úvodní retrosnímek se odehrává na začátku 60. let minulého století a je příběhem dvou milenců, kteří utečou z domova.

Foto: Profimedia.cz

Brad Pitt

Článek

Po stopách se jim vydávají místní šerif Bruce Willis a velitel skautů Edward Norton, lze tedy očekávat, že oba dorazí do Cannes stejně jako další herci ze soutěžních filmů – Nicole Kidmanová, Brad Pitt či Marion Cotillardová.

V dalších deseti dnech se divákům a hlavní porotě, jíž bude předsedat italský režisér Nanni Moretti, představí 21 filmů. Mezi nimi snímky tvůrců, jakými jsou David Cronenberg, který už dostal Zvláštní cenu poroty v roce 1996 za Crash a letos přiveze Cosmopolis, Rakušan Michael Haneke oceněný Zlatou palmou v roce 2010 za Bílou stuhu, který se bude ucházet o ceny s filmem L´Amour, nebo Brit Ken Loach, který už tu vyhrál v roce 2006 snímkem Vítr se zvedá. Letos bude soutěžit s filmem The Angel's Share.

Nepochybně mnoho pozornosti vzbudí soutěžní příspěvek Alaina Resnaise: 90 letý filmař tu začínal už v roce 1959 hraným snímkem Hirošima, má láska, letošní příspěvek se jmenuje Vous n'avez encore rien vu (Ještě jste nic neviděli).

Americký režisér Walter Salle natočil a bude soutěžit s adaptací slavného románu Jacka Kerouaka Na cestě. Českou tvorbu bude zastupovat ve studentské sekci film Tambylles Michala Hogenauera.

Reklama

Výběr článků

Načítám