Hlavní obsah

Muzeum v Itálii na protest pálí své exponáty

Právo, ČTK, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neapol

Soukromé italské muzeum současného umění (CAM) začalo kvůli finanční krizi pálit svá umělecká díla. Činí tak na protest proti postoji úřadů – ty mu odmítají pomoci. Jako první byl spálen obraz La Promenade Séverine Bourguignonové v hodnotě 10 000 eur.

Muzeum v Itálii začalo pálit své exponáty

 
Článek

Podle ředitele muzea Antonia Manfrediho by tisícovku děl stejně čekala zkáza „kvůli lhostejnosti institucí“, které se „v Itálii, kde se denně plýtvá veřejnými penězi“, rozhodly „nezměnit strategii“ a „neinvestovat do kultury“. Muzeum sídlící v Casorii u Neapole prý prosilo o podporu i v Evropě, ale bezvýsledně.

Foto: Reuters

Obraz La Promenade začaly stravovat plameny.

"Když chybějí investice, je lepší umělecká díla zničit," zdůvodnilo muzeum oficiálně svůj neobvyklý protest. "Tisícovka světových uměleckých děl v naší sbírce současného umění by stejně čelila zničení kvůli lhostejnosti úřadů," dodal ředitel, i když v tom případě by zkáza byla postupná.

CAM proto bude ničit tři díla týdně. Jako první přišel na řadu obraz francouzské umělkyně Séverine Bourguignonové, která k tomu dala souhlas a vše sledovala pomocí videokonference. Zoufalý počin muzea označila za nezbytnou politickou akci.

Foto: Reuters

Ředitel muzea Antonio Manfredi u hořícího obrazu

I ostatní autoři mají být pálení svých děl přítomni – ať už osobně, nebo prostřednictvím internetu.

Muzeum CAM bylo založeno v roce 2005 a vystavuje díla umělců z 60 zemí. Podle internetových stránek muzea je mezi asi tisícovkou vystavených uměleckých děl i jedno od českého výtvarníka Jiřího Vovse.

Foto: Reuters

Ředitel muzea Antonio Manfredi u hořícího obrazu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám