Hlavní obsah

Nezávislá CD: Suchý, Bittová, A Banquet, Skoumal

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další várka knížek do ucha, rocku i klasické hudby se urodila mimo teritorium nadnárodních vydavatelů. Své povídky načetl Jiří Suchý, Moravou se inspirovalo album s Ivou Bittovou a prvotinu vydávají rockoví A Banquet.

Článek

Debutanti A Banquet přinesli na albu Breath směs rocku a retro syntezátorů. Říkají, že je inspiruje grunge i pop osmdesátých let a vskutku to vše propojili. Neboť mají mezinárodní ambice, sehnali si amerického producenta Steva Albiniho (Nirvana, PJ Harvey) a v jeho studiu nahráli šest písní, zbytek dodělali v Česku. Čas ukáže, zda je takové oživování Depeche Mode říznutých rockem ještě po letech životaschopné, zatím je to čestný pokus o profesionální desku s pár slušnými nápady.

Jaroslav Havlíček: Petrolejové lampy

Slavný psychologický román Jaroslava Havlíčka Petrolejové lampy načetl Rudolf Pellar. Je znám také ve filmové verzi Juraje Herze. Nahrávka vznikla roku 2006 v režii Jakuba Doubravy.

Bittová/Fischer/Škampovo kvarteto: Morava

Světoznámé Škampovo kvarteto se spojilo s Ivou Bittovou a Pavlem Fischerem, bývalým primáriem kvarteta. Skladby jsou inspirovány především moravským, ale také skotským, balkánským a romským folklórem.

Jiří Suchý: Nahá a další povídky

Ve spolupráci s Jitkou Molavcovou načetl své groteskní povídky na CD Jiří Suchý, textař, scénograf, kostýmní návrhář, hudebník, dramatik, prozaik, básník, zpěvák a herec. V roce 1966 vydal soubor Sto povídek aneb nesplněný plán a dopisoval další. V tomto výběru jsou povídky známé i některé zcela nové. Úvodní povídka Nahá dokonale demonstruje Suchého metodu práce s příběhem. Groteskní situace, vyprávěná lehce, nádherným jazykem s lapidárním humorem a nečekanou pointou.

Petr Skoumal: Kdyby prase mělo křídla

V reedici vycházejí známé písničky pro děti Petra Skoumala na CD. Zábavně, hudbou, vtipem a obrazným humorem učí děti vnímat poezii. Remasterované album zlepšilo kvalitu zvuku a v bookletu přibyla studie Pavla Klusáka, který desku hodnotí v celém kontextu tvorby pro děti.

Jana Semerádová: Sólo pro krále

Díla J. S. Bacha, C. Ph. E. Bacha, F. Bendy či J. Ph. Kirnbergera, kteří působili na dvoře Fridricha II. Velikého, nahrála flétnistka Jana Semerádová. Kouzlo galantního stylu barokní flétnistky už dávno překročilo hranice zemí koruny české; žačka Wilberta Hazelzeta vystupuje s úspěchem na prestižních evropských festivalech jako sólistka i se svým souborem Collegium Marianum.

Reklama

Výběr článků

Načítám