Hlavní obsah

Nová alba: Živáky Chemical Brothers i Tiché dohody, debut A Banquet

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dalším týdnu se ke slovu dostávají především dva koncertní záznamy. Jeden poříduila britská skupina Chemical Brothers, druhý česká poprocková legenda Tichá dohoda. Zajímavá je jistě novinka české kapely A Banquet nebo hity Julio Iglesiase.

Článek

Chemical Brothers: Don’t Think

Foto: EMI Music

Nová alba

Britská elektronická formace Chemical Brothers, která loni vystopupila na festivalu v Panenském Týnci, vydává živý záznam Don’t Think z Japonska. Koncert je k dispozici ve formátech CD, DVD a Blu-Ray a vychází též ve speciální limitované edici v knižním formátu s řadou unikátních fotografií. Záznam byl počátkem února uveden v kinech ve třiceti zemích světa včetně České republiky a Slovenska.

Zájem o film, který režíroval dlouholetý spolupracovník skupiny Adam Smith, byl obrovský, londýnskou premiéru dokonce provázely policejní manévry. Zájemce o lístky, kteří se do vyprodaného sálu nedostali, musela odrážet ochranka. Koncertní film Don’t Think se natáčel loni v létě na japonském hudebním festivalu Fuji Rock, kde Chemical Brothers vystupovali jako hlavní hvězdy. A jedná se o jedinečnou podívanou plnou vizuálních efektů a skvělé hudby. Sám režisér Adam Smith, jenž je podepsán také pod několika kultovními britskými TV seriály, ho označil za „psychedelický trip“.

A Banquet: Breath

Foto: Die Arbeit Music

Nová alba

Sice trvalo dva roky od prvního koncertu, než se česká indierocková parta A Banquet, kterou tvoří trojice mladíků Mathieu (zpěv, kytara), Michael (baskytara, klávesy) a Richard (bicí), dostala s debutovou deskou do studia, ale čekání se vyplatilo. Podílel se na ní totiž slavný americký producent Steve Albini, jeden ze stvořitelů kultovního devadesátkového grunge zvuku, který je podepsán pod deskami hvězd, jako jsou PJ Harvey, Pixies, Manic Street Preachers a také posledním albem Nirvany, In Utero. Ke spolupráci a nahrávání v Chicagu se dostali poté, co si padli do noty s domácím uznávaným producentem Borisem Carloffem, který se na albu nazvaném Breath také podílel.

Frontman a hlavní textař A Banquet, Mathieu, má o budoucnosti kapely jasno: „Doufáme, že nás po vydání desky objeví mnohem víc lidí jak v Česku, tak na Slovensku a chystáme se také víc do Polska. Nicméně budeme dělat maximum, abychom se objevili i v dalších evropských zemích.“

Debutové album s jedenácti skladbami se jmenuje Breath a vznikalo pod taktovkou obou zmíněných producentů. „Deska se dá stručně popsat jako syrová a melodická,“ shrnuje basák Michael. Šest kousků kapela natočila v prosinci loňského roku v americkém Chicagu přímo v Albiniho studiu, které v celosvětovém měřítku patří k nejlépe vybaveným.

Tichá dohoda: 25 let Největší hity live

Foto: Pop Dissident Records

Nová alba

Živé koncertní dvojalbum Tichá dohoda 25 let Největší hity live skupina vydává na vlastním labelu Pop Dissident Records. V distribuci bude kromě prodeje v e-shopu skupiny rovněž prostřednictvím sítě Indies Happy Trails. Na elektronické distribuci skupina pracuje.

CD přináší plných 79 minut hudby a je výběrem největších hitů a milníků v historii skupiny. Najdeme na nich písně z prehistorie Tiché dohody ještě před příchodem zpěvačky Blanky Šrůmové i nejznámější Marionetu, Cizí pohled, Večírek osamělých srdcí či Tuláka po hvězdách. Protože se koncertu zúčastnili téměř všichni bývalí členové a spoluhráči, je na kolekci možné slyšet nové nahrávky většinou i v původních sestavách, v nichž byly natočeny na řadových albech. Na CD vychází celkem 17 skladeb, což je víc jak polovina koncertního setlistu (na Vltavské v Praze odehrála Tichá dohoda během téměř tříhodinového koncertu celkem 31 skladeb), které jsou pomyslně rozděleny do čtyř dvacetiminutových bloků a vytvářejí tak „virtuální“ klasické dvojalbum.

Julio Iglesias: Volume 1

Foto: Sony Music

Nová alba

Dvojalbový výběr toho nejlepšího z dosavadní kariéry hvězdného zpěváka zamilovaných písniček Julia Iglesiase je pojmenovaný prostě 1. Obsahuje nejoblíbenější skladby, které vybrali sami jeho fanoušci, a také duety s megastars jakými jsou Sting, Diana Ross či Dolly Parton. Španělský zpěvák Julio Iglesias za dobu své kariéry natočil 80 desek, kterých prodal před 300 miliónů kusů, a stal se tak nejúspěšnějším španělsky hovořícím zpěvákem všech dob.

Train: California 37

Foto: Sony Music

Nová alba

Jedna z největších současných amerických kapel – šestinásobní držitelé ceny Grammy - Train ze San Francisca – přichází se svou aktuální, v pořadí již šestou deskou. Tu do světa vyprovodil úvodní singl Drive By, po kterém následovala hitovka Feels Good At First. O této kapele se hovoří jako o nástupcích R.E.M. její příjemná hudba to v zásadě potvrzuje.

Hooverphonic: With Orchestra

Foto: Sony Music

Nová alba

Populární belgická kapela Hooverphonic přichází s albem, na které údajně čekali všichni ti, kteří její dráhu celých patnáct let sledovali. Poprvé všechny své hity nahrála s dvaačtyřicetičlenným orchestrem. Mezi skladbami na desce je rovněž coververze písničky Unfinished Symphony od britských Massive Attack. Jako singl je vybrána skladba Happiness.

Accept: Stalingrad

Foto: Warner Music

Nová alba

Další studiové album německých metalových veteránů Accept. Pracovali na něm s producentem Andym Sneapem v jeho nahrávacích studiích. Mezi řádky se podle členů formace v písničkách odráží fakt, že koncertovala po celém světě a viděla při tom spoustu zajímavých míst. Zanedlouho na ni čekají další koncerty, na kterých už bude nové skladby představovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám