Hlavní obsah

Zemřel legendární Jim Marshall, otec kytarových zesilovačů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 88 let zemřel ve čtvrtek Jim Marshall, výrobce stejnojmenných zesilovačů, bez kterých by moderní hudba posledních 50 let zněla jinak. Největší muzikanti 20. století by se bez svého "maršála" těžko obešli.

Foto: Reuters

Jim Marshall

Článek

Jim Marshall měl původně v Londýně jen obchod s hudbou, ale před půl stoletím založil firmu Marshall Amplification. Jeho techniku pak používali snad všichni slavní rockeři - Jimi Hendrix, Guns N Roses, Nirvana a mnoho dalších.

Když začal počátkem 60. let vyvíjet vlastní zesilovač, pětkrát nebyl s výsledkem spokojen, až šestý přístroj lahodil jeho uchu a zrodil se legendární zvuk Marshallů.

Jedním z prvních, kteří vzdali čest jeho památce, je kytarista původních Guns N' Roses. "Zpráva o smrti Jima Marshalla mě hluboce zarmoutila. Rock už bez něj nikdy nebude takový, ale jeho zesilovače budou žít navždy," napsal Saul Hudson známý pod přezdívkou Slash.

Na stránkách firmy Marshall se objevilo oznámení, které zmiňuje, že tento "legendární muž" je jedním z průkopníků zodpovědných za přístroje, které umožnily, aby se zrodila rocková kytara, tak jak ji dnes známe a milujeme. Byl prý také velmi skromným a štědrým mužem, který spoustu z miliónů liber, které vydělal, věnoval v tichosti na hodnotné účely.

V kytarovém nebi si zaslouží čestné místo vedle světově proslulých stavitelů kytar, jako byli Leo Fender (zemřel v roce 1991) a Les Paul (zemřel v roce 2009).

Reklama

Související články

Kytarista Les Paul zemřel

Kytarista Les Paul, který významnou měrou inovoval podobu elektrické kytary, zemřel ve čtvrtek ve věku 94 let. Podle výrobce kytar Gibson, který používal Les...

Výběr článků

Načítám