Hlavní obsah

Hrušínského Staré pověsti české, dětská Bible i Nebojte se klasiky na CD

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V březnu vychází na CD asi nejkrásnější česká audiokniha vůbec. Prodávala se už na gramofonových deskách, kdysi dávno před nástupem mp3 a módy "knížek do ucha" - Staré pověsti české v podání Rudolfa Hrušínského. Kromě toho tu je Bible pro děti a edice Nebojte se klasiky!.

Foto: Popron

Staré pověsti české načetl Rudolf Hrušínský už před dvaceti lety na gramofonové desky.

Článek

Staré pověsti české

Rudolf Hrušínský, jeden z nejslavnějších českých herců, načetl na sklonku života v roce 1992 Jiráskovy Staré pověsti české. Pro tento žánr byste těžko hledali lepšího interpreta. Hrušínský dokázal i bez obrazu svým hlasem vytvořit atmosféru napětí a tajemných věků. V rozvážném rytmu hlubokým hlasem líčí osudy Praotce Čecha, Kněžny Libuše, krále Ječmínka, Bruncvíka a dalších.

Vznikla poetická a nádherně uklidňující nahrávka, která potěší před spaním stejně jako v autě, když potřebujete uvolnit nervy.

Moje první Bible

Poprvé u nás vychází nejznámější příběhy z Bible ve srozumitelném podání pro  nejmenší posluchače. Poutavé a laskavé vyprávění Nadi Konvalinkové a Vladimíra Javorského je zárukou, že nahrávka zaujme a pobaví celou rodinu.

Nebojte se klasiky!

Dva balíčky o 4 CD otevírají svět vážné hudby hlavně mládeži, ale i některým rodičům. První díl je věnován české klasice. Vyprávění Vandy Hybnerové a Saši Rašilova provází ukázky z děl světoznámých skladatelů. Dozvíme se tak, z čeho nebyl nadšený Smetanův tatínek, proč se Dvořák nechtěl stát řezníkem, kolik sourozenců měl Janáček i že Bohuslava Martinů vyhodili z konzervatoře pro "nenapravitelnou nedbalost". A ještě si můžete pobrukovat melodie z Prodané nevěsty, Mé vlasti, Novosvětské, Sinfonietty nebo Otvírání studánek. V přebalu každého CD najdete podrobný životopis skladatele i náměty na výlety na místa s ním spojená.

V druhém balíčku najdeme díla světových skladatelů. Dozvíte se, jak žil malý sirotek Bach, jak malý Mozart zlíbal císařovnu, jak Beethoven léčil svou hluchotu i s kým si Čajkovskij vyměnil přes tisíc dopisů. Seznámíte se s melodiemi Braniborských koncertů, Malé noční hudby, Osudové nebo Labutího jezera...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám