Hlavní obsah

Nezávislá CD: Kuře v hodinkách s bonusy, Mládek, Sherlock Holmes i Werich

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I mimo svět nadnárodních vydavatelů se objevuje řada zajímavostí a rarit na CD. Vychází remasterovaná a bonusy opatřená verze perly z dějin českého rocku - alba Kuře v hodinkách od skupiny Flamengo. Dále je tu povídání Voskovce a Wericha, Sherlock Holmes vyprávěný skvělým Viktorem Preissem, reedice Ivana Mládka či nová deska Už jsme doma.

Foto: Supraphon

Legendární deska Kuře v hodinkách skupiny Flamengo (výřez)

Článek

Kuře v hodinkách

Bude tomu už 40 let, co vyšlo album Kuře v hodinkách, na němž skupina Flamengo ukázala mimořádně propracovanou, v Česku vlastně revoluční formu rockové hudby s odvážnými aranžemi a vlivy světového jazz-rocku a prog-rocku. V neposlední řadě desku od běžného spotřebního rocku odlišuje básnictví Josefa Kainara.

Foto: Supraphon

Legendární deska Kuře v hodinkách skupiny Flamengo

Skupině kolem Vladimíra Mišíka se zkrátka podařilo natočit unikát, který se objevuje jednou za dekádu. Reedice nabízí původní album a přidané bonusové písně Každou chvíli, Týden v elektrickém městě a Kuře v hodinkách (alternativní singlová verze).

Voskovec a Werich: Poslední forbína

Na podzim roku 1974 se ve Vídni, v domě mecenáše Herberta Turnauera, sešli na tři týdny druzi, přátelé, divadelníci, myslitelé, komici, herci, spisovatelé a maximální navršitelé slávy Osvobozeného divadla, kamarádi Jiří Voskovec a Jan Werich. Čtyři večery svého pobytu věnovali u magnetofonu nahrávce vzpomínek, vyprávění a upřesňování důležitých okamžiků svého života. Patnáct minut z tohoto vzpomínání již vyšlo před mnoha lety (1975) v USA na  LP Relativně vzato, nyní po 38 letech vychází tento záznam téměř kompletní na 2 CD.

Unikátní rozhovor je o to cennější, že V+W se zde setkali naposledy osobně. Zásadními tématy této jejich "poslední forbíny" jsou vzpomínky na mládí a studia na tzv. Křemencárně, Werichovo totální zklamání z nemožnosti cokoliv v době normalizace v Čechách publikovat a jakkoliv se uplatnit, vzpomínky na Jana Masaryka a Julia Fučíka a radost z toho, že fenomén zvaný Osvobozené divadlo, oslovuje i další generace mladých lidí.

Už Jsme Doma: Pohádek ze Zapotřebí znovuudělání fortelné

Zhruba od června do prosince roku 2011 "Už jsme doma" znovu nahráli písně z alba Pohádky ze Zapotřebí (Indies Records), které původně vyšlo v roce 1994. Potřeba nového "kabátu" byla patrná již v době vzniku těchto písní, neboť při nahrávání došlo k technickým chybám. Miroslav Wanek se rozhodl písně poměrně výrazně přepracovat, a to nejen v aranžích, kde saxofon nahradila trubka a pozoun, ale také ve strukturách, na několika místech v melodiích a tempu a přibylo i několik zcela nových motivů a pasáží.

Ivan Mládek: Jožin z bažin a dalších 80 písní

Foto: Supraphon

Reedice písní Ivana Mládka

Velká kompilace songů mistra českého písňového humoru. Celkem 81 skladeb na 3 CD je zábavnou procházkou všemi fázemi hudebního vývoje bandžisty, skladatele, textaře a zpěváka Mládka od swingujících začátků přes absolutní (i mezinárodní) hitovost až po zcela spolehlivou účinnost těch současnějších písní.

Pětkrát Sherlock Holmes

Pět příběhů Sherlocka Holmese (Ďáblovo kopyto, Spolek ryšavců, Pět pomerančových jadérek, Druhá skvrna, Modrá karbunkule) vydává na pěti CD Radioservis (Český rozhlas). V titulní roli Viktor Preiss, dále hrají Otakar Brousek st., Jan Přeučil, Pavel Rímský, Michal Pavlata, František Němec, Rudolf Pellar, Stanislav Zindulka, Růžena Merunková, Miroslav Táborský, Dana Černá, Václav Vydra, Jan Vlasák, Pavel Trávníček a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám