Hlavní obsah

Ostravští muzikanti volají SOS: My se tady, prosím, dusíme

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

My se tady, prosím, dusíme. Pod tímto heslem se uskuteční od úterka do soboty série koncertů v ostravském alternativním klubu Hudební bazar. Rockeři se rozhodli tímto způsobem upozornit zákonodárce, představitele samospráv a všechny znečišťovatele ovzduší na jedno ze základních lidských práv – právo na čisté ovzduší.

Foto: Archiv kapely

Kapela Sunnyflower

Článek

„Stav, který zde na Ostravsku panuje, znamená vůči zdejšímu obyvatelstvu přezíravost. Jaký význam má v tomto stavu slovo limit? Žádný, jen bezmoc,“ tvrdí provozovatel klubu Jiří Zahuta.

Limity jsou překročeny až desetinásobně

Koncerty se rozhodl uspořádat v situaci, kdy Moravskoslezský kraj už tři týdny sužuje zaprášené ovzduší a zákonné limity jsou na některých místech překročeny až desetinásobně.

„Peníze nic nezmění, těch se nenadýcháme. Zdejší obyvatelé nemohou být vystaveni předčasné smrti s odůvodněním, že zatížení je zde tradiční a že naše požadavky znepokojí velké firmy, znečišťovatele, a ty odejdou,“ píše se v pozvánkách na sérii koncertů.

Jako první v úterý v Hudebním bazaru zahraje vynikající opavská šansonově laděná kapela Ladě, která nedávno v brněnské stáji Indies vydala vysoce hodnocené album Kalná. V dalších dnech pak zahrají kapely Tom Grohregin, Nadace, Všehomír, Secret Shot, Klec či Sunnyflower. Vstupné na koncerty je dobrovolné.

Reklama

Související témata:

Související články

Sever Moravy a Slezska zcela pokryl smog

Všech patnáct měřicích stanic na území Moravskoslezského kraje hlásí překročení imisních limitů. Hodnoty se pohybují mezi 206 a 322 mikrogramy na metr...

Výběr článků

Načítám