Hlavní obsah

Kamila Janovičová: Škoda, že nejsem tak odvážná jako hrnčířka Anička

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studentka ostravské konzervatoře Kamila Janovičová má za sebou svou první velkou roli. Zahrála si nebojácnou hrnčířku Aničku v úspěšné ostravské pohádce Tajemství staré Bambitky.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Devatenáctiletá Kamila Janovičová nepochází z herecké rodiny. Máma je účetní, táta technik a starší sestra Julie studuje na ostravské vysoké škole. Herečkou je jen její vzdálená teta Marcela Holubcová.

Článek

Jak jste se dostala k roli nebojácné hrnčířky Aničky ve velmi úspěšné ostravské pohádce Tajemství staré bambitky, kterou diváci zhlédli o Vánocích?

Zavolali mi z České televize, že se chystá na tuto roli konkurz. Věděli o mně, protože jsem již hrála roli Veroniky v ostravském seriálu o středoškolácích 4teens. Tak jsem to šla zkusit znovu. Scénář mě zaujal hned na konkurzu.

 A když to přišlo?

Byl to pro mě šok. Jeli jsme zrovna se spolužáky vlakem na Poděbradské dny poezie, když mi přišla do mobilu sms od nějakého Iva, že se mi nemůže dovolat. Vůbec mě nenapadlo, že jde o režiséra pohádky Ivo Macharáčka, myslela jsem, že mi píše kamarád. Tak jsem mu volala, co jako chce? No a zvedl to pan režisér a vysvětlil mi, že jsem vyhrála konkurz. Samou radostí jsem vůbec nemohla mluvit, totálně jsem se zasekla. Domluvili jsme a asi po deseti minutách mi od něj přišla další sms znějící: Máš vůbec radost?

Foto: Viktor Dražský

První velkou roli má za sebou Kamila Janovičová v pohádce Tajemství staré bambitky. A zazářila zde i v písničkách společně s Tomášem Klusem (na snímku).

Jak se vám hrála odvážná Anička, z níž se kvůli vybojování spravedlnosti na chvíli stane i loupežník Karaba?

S Aničkou jsem se dokázala skvěle sžít, byla mi hodně sympatická. Škoda, že nejsem tak odvážná jako ona. Řekla bych, že jsem se v ní našla, na rozdíl od mé první role Veroniky ve 4teens, která je, jak to říct slušně, vnitřně jsem s ní prostě nesouhlasila. (směje se sympatická rudovláska).

Byla v Bambitce nějaká scéna, se kterou jste měla problém?

Nejtěžší pro mě byl jeden den natáčení na zámku Lemberk. Celý den byl nějaký divný, prostě se nedařilo. Musela jsem se vypořádat se scénou, kdy Anička sedí s princem Jakubem v zahradě a řeší to, že jí tatínka zavřeli do hladomorny. Zároveň však cítí, že má ráda Jakuba a ještě má vztek na rádce Ference a Lorence. Byla to nejvíce emotivní scéna v celé pohádce, prostě se proti sobě bilo mnoho citů.

Foto: Viktor Dražský

První velkou roli má za sebou Kamila Janovičová v pohádce Tajemství staré bambitky. A zazářila zde i v písničkách společně s Tomášem Klusem (na snímku).

Co Tomáš Klus, který hrál prince alias kuchtíka Jakuba? Jak se vám s ním spolupracovalo?

Naprosto skvěle. Tomáš Klus je úžasný člověk a výborný písničkář. Poprvé jsme se viděli na konkurzu na tuto pohádku a naposled na předpremiéře. Snad se mu bude dařit i nadále.

Jak jste vycházela s pohádkovým tatínkem, hercem Ondřejem Vetchým?

Trošku se to bojím přiznat. Ale po pravdě, podruhé jsem se do něj platonicky zamilovala. Poprvé to bylo po premiérovém zhlédnutí pohádky S čerty nejsou žerty. Trošku mě mrzelo, že jsem se s ním po ukončení natáčení Bambitky nestihla rozloučit. Snad budu mít ještě někdy příležitost to napravit

Kudla z pudla. Kudla, Jakube, zpomal! Tahle hláška z pohádky má mezi lidmi velký úspěch. Víte, jak vznikla? Byla v původním scénáři?

Nevím, jestli to vůbec můžu říct. Je to trošku neslušné. Na začátku natáčení se rozhodovalo, jestli bude Anička s tatínkem používat hlášku kudla z pudla nebo bleška z ježka. Nakonec zvítězila kudla z pudla a myslím, že je to moc dobře. No a podle scenáristy Evžena Gogely to prý vzniklo podle používané moravské hlášky „mrtka z krtka“. (zastydí se začínající herečka)

Čeká Vás maturita. Čím budete absolvovat a kam pak?

Nyní mám za sebou přijímací zkoušky na pražskou DAMU. Přihlášku mám také do Brna na JAMU. Hlásím se na dva obory: na činohru a na alternu. Držím si pěsti. Uvidíme.

Mohou se diváci těšit, že vás brzy uvidí v televizi?

Po pravdě se teď nejvíce soustřeďuji na maturitu a přijímací zkoušky. Ale stihnu se mihnout jako venkovská dívka v připravované pohádce O 12 měsíčkách, která se znovu po dvou letech začala točit. Také se objevím v seriálu České televize Vyprávěj v roli kamarádky od starší Lucky. Konkrétně od doby, kdy Lucka začne chodit do 9. třídy až do jejích osmnáctin. Natáčení se věnuji jen o víkendech.

To je všechno televizní práce a co divadlo, to vás neláká?

Ale ano. Má první zkušenost je z ostravského divadla Aréna, kde jsem si zahrála ve Hře snů.  Teď hraji v opavském Slezském divadle ve hře Úklady a láska.

Přála jste si zazářit poprvé v pohádce jako princezna? Které pohádky máte vůbec nejraději?

To byl můj sen. Anička sice není klasickou princeznou, ale stane se moudrou královnou. V tom to bylo mnohem lepší, než hrát nějakou hloupou princeznu. A co se týká pohádek, tak mám nejradši naše české klasické. Od Hrátek s čerty, přes Tři oříšky pro Popelku až k pohádce S čerty nejsou žerty. Je pravda, že těm natočeným v poslední době moc neholduji. Tajemství staré bambitky je výjimka. Jedna pohádka ze zahraničí, která se mi ale do srdce vryla velmi silně, přece jen existuje. Jmenuje se Kouzelná země skřítků.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Devatenáctiletá Kamila Janovičová nepochází z herecké rodiny. Máma je účetní, táta technik a starší sestra Julie studuje na ostravské vysoké škole. Herečkou je jen její vzdálená teta Marcela Holubcová.

Máte nějaký herecký vzor, nebo kteří herci, čeští či zahraniční, vás inspirují?

Obdivuji Simonu Stašovou a Natašu Gollovou. S herců pak, což jsem už zmínila, Ondřeje Vetchého. Ale také mám moc ráda pana Horníčka a Jana Wericha. Ze zahraničí asi nebudu moc originální, ale takový Johnny Depp a Demi Moore jsou prostě mí oblíbení.

Reklama

Související témata:

Související články

Yvonne Sanchezová: Skladby, které miluji

Zpěvačka s kubánsko-polskou krví Yvonne Sanchezová vydala své třetí album výstižně nazvané Songs About Love (Písně o lásce). Jde o záznam jejího vystoupení...

Výběr článků

Načítám