Hlavní obsah

V Moravském divadle hrají Shaffera ve tmě za plného světla

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi žírný nápad autora proslulého Amadea nebo Královského honu na slunce, i když nebyl tak úplně jeho. V polovině 50. let viděl Peter Shaffer v Pekingu souboj bojovníků jakože potmě - za plného světla. O něco později si řekl, že by na něčem takovém mohl vystavět vlastní hru. A tak v polovině let 60. napsal Černou komedii.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Jaroslav Krejčí (Harold Gorringe), za ním Lenka Kočišová (Clea) a Roman Vencl (Brinsley Miller)

Článek

Snaživý pokušitel sochařství zkouší industriální tvorbou prorazit k bohatství. Přiženěním se do rodiny movitého majitele dcery, milostným poměrem se sousedem – milovníkem umění, pozváním milionáře do svého chudičkého holoateliéru.

Buch - pojistky

Všechno je připraveno na návštěvu budoucího tchána i zazobané celebrity. Do dílny snesou milenci nábytek souseda na cestách i jeho nejcennější kousek – porcelánového Budhu. To všechno v celkem normálně osvětleném prostoru, a tedy v úplné tmě.

Vždycky se někde najde divák, kterému je to podezřelé a začne v hledišti brblat: Už by ta světla mohli nahodit. Další se přidávají, i když v Olomouci se o úvodní gag připravili postupnou zatmívačkou hlediště. Režisér Jiří Seydler měl trvat na tom, aby světla zhasla se začátkem hry v jediném okamžiku. Včetně pohotovostních.

Potom jde Brindsley Miller s Carol Melkettovou (Roman Vencl a Vendula Fialová) na počest budoucího tchána a otce pustit nějaké vojenské pochody z gramoplotny, a buch, vyhodí to pojistky v celém domě. Jeviště se rázem rozzáří do plného světla.

Nebyl by to Shaffer, aby si k principu čínského divadla nepřimyslel i polosvětla; ve chvílích, kdy postavy hry svítí na stále větší spoušť (scéna Ján Zavarský) sirkou, zapalovačem či baterkou. Situací jako hrom dokázal autor vymyslet pěknou řádku.

Přispějí k tomu nejprve s lečna Furnivalová (Ivana Plíhalová nebo Vlasta Hartlová), stará panna, co se bojí tmy a nezná se, když čuchne k alkoholu, otec-tchán plukovník Melkett (Jiří Nebenführ), nevyléčitelně vybavený khaki mozkem, a předčasně z cesty se navrátivší přihřátý soused Harold Gorringe (Jaroslav Krejčí).

Tsunami rozvratu

Nakonec se vplíží podezřívavá, domněle odvržená partnerka Clea – v nejlepším hereckém výkonu Černé komedie Lenka Kočišová – a přijde elektrikář Schuppanzigh (Václav Bahník nebo Vojtěch Lipina), kterého všichni považují za milionáře Bambergera. A je tu zemětřesení vztahů osmého stupně Richterovy stupnice.

Diváci se náramně baví a herce očividně baví hrát. V Olomouci víc než ve Zlíně, kde se Černá komedie taky zrovna hraje, ale tolika nápady a gagy nezáří.

Moravské divadlo Olomouc - Peter Shaffer: Černá komedie. Překlad Pavel Dominik. Režie Jiří Seydler, dramaturgie Jana Pithartová, scéna Ján Zavarský, kostýmy Tomaš Kypta. Premiéra 11. listopadu 2011, psáno z reprízy 19. ledna 2011.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Výběr článků

Načítám