Hlavní obsah

Proč jde méně na umění a více na provoz budov, ptá se iniciativa ministryně

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevřený dopis zaslala ministryni kultury Aleně Hanákové (STAN) iniciativa Za Česko kulturní, nezávislé sdružení pracovníků neziskových kulturních organizací, které se zabývá sledováním kulturní politiky. Rozdělování peněz považuje za likvidační.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně kultury Alena Hanáková (STAN)

Článek

"Navýšení rozpočtu ministerstva o jednu miliardu na tento rok vyvolávalo naděje, že se alespoň částečně podaří uspokojit potřeby dlouhodobě silně podvyživeného sektoru živého umění. Jak však vyplývá ze zákona č. 455/2011 Sb. o státním rozpočtu České republiky na rok 2012  (zdroj: www.mfcr.cz), jsou finanční prostředky v programu kulturních aktivit pro letošní rok opět kráceny o 23 %. Kulturní aktivity a program podpory významných a mimořádných kulturních akcí budou financovány za posledních 10 let nejnižším podílem z celkového rozpočtu MK ČR, a to pouhými 3 % (272 470 tis. Kč)," napsal zástupce iniciativy Jan Vávra.

Připouští, že nová ministryně není viníkem této situace, jde o dědictví po předešlém ministru Besserovi.

"Už nyní stovky neziskových organizací, galerií, divadelních a tanečních souborů, nakladatelství, kulturních časopisů atd. fungují v nouzovém režimu. Považujeme to za důsledek zásadních koncepčních a manažerských pochybení většiny Vašich předchůdců a za nedostatek odborného přístupu k oblasti kultury," dodal.

Ministerstvo letos opět zvýšilo investice do správy nemovitostí, ale na živé umění v rozpočtu nezbylo. Na vyjádření ministerstva se čeká, odbor komunikace ve středu nezvedal telefon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám