Hlavní obsah

Dům Zuzany Liové oceněn v Palm Springs

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek režisérky Zuzany Liové, který si už dávno získal přízeň domácí kritiky, proráží i v USA. Z Mezinárodního filmového festivalu v Palm Springs si odvezl cenu v kategorii New voices/New visions. Tato soutěžní přehlídka je určena novým zahraničním talentům, jejichž film zatím není v americké distribuci.

Foto: Zbyněk Vlasák, Právo

Slovenská scénáristka a režisérka Zuzana Liová.

Článek

Česko-slovenský film Dům zazářil ještě před uvedením do kin, když v roce 2007 získal na MFF v Cannes Cenu Krzysztofa Kieslowského v scenáristické soutěži ScripTeast. Největší úspěch ho potkal, když byl aplaudován na prestižním Berlinale, ceny ale sbíral i v dalších zemích.

Vypráví o starším muži ze slovenského venkova (Miroslav Krobot), který staví domy pro své dvě dcery. Je to jediný způsob, jakým projevuje své city. Jenže dcery mají jiné představy o životě, jedna už utekla a druhá má také sny, o kterých otec mnoho neví.

Na letošním 23. ročníku festivalu v Palm Springs bylo uvedeno na 188 snímků ze 73 zemí světa, navštívilo jej okolo 130 tisíc návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám