Hlavní obsah

Parno Graszt udržují tradici potulných vesnických kapel

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarská skupina Parno Graszt přiváží tradiční venkovskou formu romských písniček, kterou vždy doprovází spontánní tanec. V Praze bude k vidění a hlavně k poslechu 10. února v Paláci Akropolis.

Foto: Rachot

Parno Graszt

Článek

Skupina Parno Graszt vznikla jako rodinná neprofesionální skupina a prvních patnáct let hrála jen pro své okolí na maďarském venkově. Později se proslavila na festivalech world music a BBC o nich natočila dokumentární film. Nyní hraje po celém světě, projela Evropu, USA, Indii.

Kytary, basu a akordeon doplňují perkuse včetně plechových konví a především vzpěv, ve kterém se střídají všichni členové početné kapely. "Oni nečerpají z kořenů romské hudby. Oni jsou zosobněním těch kořenů," řekl o Parno Graszt autor prestižní encyklopedie Rough Guide to World Music Simon Broughton.

Vstupenky se prodávají v předprodeji v síti Ticketpro a v Paláci Akropolis za 300 - 350 korun, na místě 350 - 400 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám