Hlavní obsah

Július Satinský byl monarchista, socha Marie Terezie by ho potěšila

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Július Satinský o sobě s oblibou prohlašoval, že je monarchista, a opěvoval zaniklý svět Rakousko-Uherska. Plánované obnovení sochy panovnice Marie Terezie by ho proto určitě potěšilo.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Socha Ľudovíta Štúra

Článek

V nedávno ukončené anketě by Satinský pravděpodobně hlasoval pro její umístění na původní místo na nábřeží Dunaje. Za měsíc podpořilo umístění sochy na náměstí Ľudovíta Štúra asi pět tisíc lidí.

Výsledky ankety budou určitým doporučením pro poslance městského zastupitelstva, kteří v konečném důsledku rozhodnou o umístění sochy habsburské panovnice, která byla v Bratislavě (tehdejším Prešporku, Pressburgu nebo Pozsonyi) korunována za uherskou královnu.

Panovnice, nebo spisovatel

Socha panovnice Marie Terezie bezesporu rozdělila obyvatele Bratislavy. Někteří ji chtějí vrátit na původní místo, jiní jsou ostře proti přestěhování sochy politika a spisovatele Ľudovíta Štúra, která nyní na tomto místě stojí. Před časem odhalili na nábřeží Dunaje třetinový model původní sochy. Slavnostní akci provázely emoce.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Socha Marie Terezie má nahradit tuto sochu Ľudovíta Štúra.

Při odhalení se ozval potlesk, ale i pískot a výkřiky „Fuj“ a „Hanba“. „Bratislava byla korunovačním městem. Socha Marie Terezie by měla připomínat slavnou historii našeho města,“ řekla Právu rodilá Bratislavanka Katarína Hofrichterová.

„Jsem pobouřen nápadem přestěhovat Štúrovu sochu. Před časem se snažili odstranit sochu Svatopluka z Bratislavského hradu, teď chtějí nahradit Štúra sochou Marie Terezie,“ kroutí hlavou Karol Svrčko.

„O případném umístění sochy by měli rozhodnout odborníci,“ uvedla Andrea Kozárová. „Je to symbol monarchie a maďarizace. Do ulic současné Bratislavy něco takového určitě nepatří,“ domnívá se Štefan Bukšár.

Veřejná sbírka

Na obnovení sochy byla uspořádána veřejná sbírka. Socha má být obnovena v původní podobě, vyrobena z mramoru z Carrary a měla by stát několik statisíc eur. „Bude to co nejpřesnější kopie původní sochy bratislavského rodáka Jána Fadrusze,“ řekl Právu jeden z iniciátorů obnovení sochy, Maroš Mačuha z Bratislavského okrašlovacího spolku.

„Tato socha byla kdysi symbolem Bratislavy. Chtěli bychom vrátit její zašlou slávu,“ dodal. O obnovení sochy musí v konečném důsledku rozhodnout městští poslanci.

Legionáři ji vyhodili do vzduchu

Šest metrů vysoká socha Marie Terezie stála v Bratislavě až do roku 1921, kdy ji vyhodili do povětří českoslovenští legionáři.

V roce 1937 na tomto místě vyrostla socha Milana Rastislava Štefánika, kterou po čase rovněž odstranili. Za socialismu zde odhalili sochu Ľudovíta Štúra.

Původní socha Marie Terezie byla odhalena 16. května 1897 u příležitosti oslav tisíciletého výročí příchodu Maďarů do Karpatské kotliny.

Měla symbolizovat vyrovnání Maďarů s habsburskou monarchií a připomínala korunovaci panovnice v Bratislavě.

Repliku zhotovila sochařka Martina Zimanová, která postupovala podle zachovalých fotografií.

Reklama

Související témata:

Související články

Obrazy zadržené v Rakousku se vrátily domů

Národní galerie v Praze a Moravská galerie v Brně převzaly ve středu v noci zadržovaná umělecká díla od Rakouské galerie Belvedere ve Vídni. Šlo o obrazy Dvě...

Výběr článků

Načítám