Hlavní obsah

Přijedou Black Sabbath v původní sestavě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sen rockerů se stal skutečností. Skupina Black Sabbath přijede v původním složení, v němž nahrála největší hity rockové historie jako Paranoid či War Pigs. Vystoupí 6. 6. 2012 v pražské O2 Aréně.

Foto: DAVID MCNEW, Reuters

Kapela Black Sabbath při ohlášení svého návratu, zleva Bill Ward, Ozzy Osborne, Geezer Butler a Tony Lommi

Článek

První zpráva o návratu Black Sabbath se objevila v srpnu 2011 v britském listu Birmingham Mirror. Prozradil to Tony Iommi, který se vzápětí začal rozčilovat, že nic takového neřekl. V novinách ale doslova citovali Iommiho větu: "Opravdu se na to těšíme (na návrat) a ty věci, co píšeme, jsou skutečně dobré, blíží se to starým původním písním."

V listopadu se pak konala tisková konference v Los Angeles, kde skupina konečně oficiálně potvrdila návrat.

Jejich příběh se začal psát v roce 1969 v Anglii. Hned první album nazvané Black Sabbath (1970) vyvolalo poprask. Strašidelně temná, skřípající valivá hudba se zlověstně deklamujícím nebo naopak vřeštícím Ozzy Osbournem byla tak neobvyklá, že ji mnozí vůbec nepochopili a až po letech docenili její přínos pro zrod heavy metalu.

Foto: Profimedia.cz

Black Sabbath

Následovala geniální alba jako Master Of Reality (1971), Sabbath Bloody Sabbath (1973) nebo Sabotage (1975) a další. I kdyby Tony Iommi, Geezer Butler, Bill Ward a Ozzy už nikdy nic jiného neudělali, těmito deskami vstoupili do dějin.

Bohužel drogy a nafouklá ega je postupně rozeštvali. V 80. letech už to byla jiná skupina, ztratila na osobitosti, měla však stále dost úspěchu u metalových fanoušků. Vystřídali se v ní Ronnie James Dio, Ian Gillan a Glen Hughes, jenže bez Ozzyho to zkrátka nebylo ono. V devadesátých letech to spolu znovu zkusili a znovu se rozpadli. Po soudech a trapných mediálních přestřelkách se Ozzy a Tony konečně zklidnili a  udělali to, co si fanoušci tajně přejí už léta - společný comeback. A chystá se i album.

Vstupenky se budou prodávat až od 1. prosince v cenách od 1190 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám