Hlavní obsah

EMI potvrdila, že půjde pod Universal Music

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známá britská hudební společnost EMI oficiálně potvrdila, že prodává svou nahrávací část firmě Universal Music za cca 1,9 miliardy dolarů.

Foto: Profimedia.cz

EMI vydávala Beatles či Queen.

Článek

Neoficiálně se očekává, že zbytek firmy skončí pod křídly dalšího globálního obra - firmy Sony. "Obzvláště vítám, že EMI bude zase patřit lidem, kteří mají muziku v krvi," řekl Mick Jagger z Rolling Stones.

EMI bývala kdysi britskou chloubou. Vznikla už v roce 1897 a později vydávala Beatles, Pink Floyd či Queen, jenže v poslední době přestala prosperovat.

V roce 2007 ji koupila těsně před krizí Terra Firma za 4,2 miliardy liber a později se zjistilo, že to byl velmi nevýhodný obchod. Po prohraném soudu s americkou bankou Citigroup, od níž si Terra Firma půjčila peníze, se EMI stala majetkem této banky. Ta se ovšem chce EMI rychle zbavit.

Malá historie EMI

1897 - založení

1902 - první desky vydává Enrico Caruso

1931 - otevírá se studio Abbey Road

1962 - přicházejí Beatles

1967 - přicházejí Pink Floyd

1972 - přicházejí Queen

"Pro mě jako pro Angličana byla EMI zásadní firma, s níž jsem vyrůstal," řekl výkonný ředitel Universalu Lucian Grainge, "jejich umělci poskytli soundtrack mému dospívání."

Reklama

Výběr článků

Načítám