Hlavní obsah

Nová alba: Seal, Šporcl, Scorpions nebo Irglová

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poměrně pestrá směsice novinek se objevila v tomto týdnu. Za pozornost stojí druhé pokračování soulového zpívání Seala, rozlučková kolekce Scorpions, která je tak trochu nad plán, novinka Markéty Irglové nebo třeba kolekce skladeb houslisty Pavla Šporcla.

Článek

Seal: Soul 2

V roce 2008 vydal londýnský zpěvák Seal album Soul. Nabídl na něm dvanáct soulových klasik ve vlastní interpretaci a potvrdil, že má k tomuto žánru přirozený vztah a talent.

Po třech letech přichází s pokračováním. Novinka se jmenuje Soul 2, přináší jedenáct písniček a část z nich už si v originálním provedení okamžiky slávy zažila. Desku produkoval Trevor Horn, jenž na tomto postu vystřídal jiného machra Davida Fostera, který se jako producent podepsal pod kolekci z před tří let. Písničky byly nahrávány v Londýně a Los Angeles se záměrem přizpůsobit je Sealově interpretaci, tedy se v nových verzích od originálních klidně o kus posunout. Ke slyšení jsou předělávky skladeb z repertoáru Ala Greena, Marvina Gaye, Billa Witherse, The Spinners, The Delfonics a dalších hvězd převážně sedmdesátých let.

Seal se představuje ve výtečné formě. Svým sytým hlasem se zajímavě „nakřáplým“ výrazem podává povětšinou romantické skladby s vervou moderního popového hrdiny. V interpretaci nedává průchod manýrám, spíše mu jde o dobrý dojem, klidný a profesně zvládnutý.

Warner Music/Supraphon

Scorpions: Comeblack

Přestože německá rocková skupina Scorpions oznámila, že svou činnost a studiovou práci uzavře loňským albem Sting In The Tail, rozhodli se ještě zpěvák Klaus Meine a spol. nahrát na kolekci Comeblack osm svých největších hitů, leckdy v dost přepracovaných verzích, a k tomu sedm coververzí písniček, které byly v minulosti pro kapelu nějak inspirativní. Vedle klasik Wind Of Change nebo Blackout jsou na desce předělávky písniček od Beatles, Rolling Stones nebo The Kinks.

Sony Music

U2: Achtung Baby

Za deset dnů to bude dvacet let, kdy irská kapela U2 vydala album Achtung Baby. Kulaté výročí slaví vydáním několika reedic kolekce. Základní verze přitom není nijak obohacena. Jde pouze o nové vydání původního alba, které není ani remasterované. Muzikanti jsou totiž se zvukem původní nahrávky i po dvaceti letech spokojeni.

Dvojdisková verze pak je obohacena o bonusový disk s B-stranami singlů a raritami. Zajímavá je Über Deluxe Edition, která obsahuje deset disků - šest CD a čtyři DVD. Speciální box kromě Achtung Baby a následujícího alba Zooropa vyplňuje množství nevydaného materiálu, nové úpravy známých písní a B-strany tehdy vydaných singlů. Součástí reedic je rovněž pět průhledných vinylů v originálním balení, šestnáct uměleckých tisků převzatých z původního obalu desky, kniha, vydání fanklubového časopisu Propaganda, odznáčky, samolepky a replika muších brýlí, které měl zpěvák Bono v klipu k písni The Fly.

Universal Music

Markéta Irglová: Anar

Markéta Irglová je český hudební poklad. První etapu své kariéry završila spoluprací s irským písničkářem Glenem Hansardem a ziskem Oscara na písničku Falling Slowly z filmu Once (2006). Poté vyrazila do světa, poměrně dlouhou dobu z úspěchu filmu i soundtracku k němu čerpala, vysloužila si potřebné koncertní zkušenosti a pak se s Hansardem rozešla umělecky i osobně.

Její nové sólové album Anar ukazuje, že to byl proces očistný. Irglová se při práci na něm posunula. Nechala se inspirovat perskou hudbou (Dokhtar Goochani) a autorským skladbám s anglickými texty zachovala intimní charakter tak, jak to činila v minulosti. K nahrávání přizvala též Aidu Shanghasemi, íránskou hráčku na buben daf a zde i zpěvačku. Tucet kompozic nese sychravou až melancholickou atmosféru. Irglová není zvyklá ve svých písničkách jásat a skotačit, spíše v nich zvolna uplétá nosné nálady a nechává je postupně nabrat tvar, který ve své atmosféře posluchače příjemně omotává. Písničky jsou přitom podány bez nejmenších pochybností či úkroků.

Indies Happy Trails

Pavel Šporcl: Sporcelain

Pavel Šporcl na nové  nahrávce dokazuje, že je všestranným houslistou, který kromě klasické hudby rád objevuje i jiné žánry. Na popově laděném albu Sporcelain, které je první jeho nahrávkou pro společnost EMI, jsou jeho housle zachyceny v nejrůznějších stylech a barvách, ve virtuózních rytmických skladbách, za doprovodu elektroniky a bicích nástrojů. Šporcl k albu říká: „ A o tom je hudba a toto album především. O možnosti zaposlouchat se do tónů a nechat se unášet „na perutích hudby do jiných sfér…“

EMI

Susan Boyle: Someone To Watch Over Me

Skotka Susan Boyleová se stala senzací v roce 2009, kdy jako objev televizní vyhledávací soutěže Britain’s Got Talent šokovala nejenom Velkou Británii, ale v podstatě celý svět. Následovala dvě alba, kterých prodala několik miliónů kusů, a nyní vychází třetí kolekce, která má stejné ambice. Písničky vybírala sama Boyleová a sáhla po těch, které odpovídají jejímu naturelu, vkusu a pěveckému rozsahu. Opět tedy vznikla sbírka skladeb, jež vokalistka vzala, nazpívala a nic víc. Odpověď na otázku, proč kolem ní není schopný autorský tým, jenž by ji napsal původní písně, je nabíledni. Model coververzí zatím funguje, tak proč jej eliminovat.

Sony Music

Martin Harich: Príbeh snov

Mladičký slovenský zpěvák Martin Harich je produktem posledního ročníku vyhledávací soutěže Česko-Slovenská SuperStar. Kolekci jedenácti skladeb pořídil ve studiích Creative Music House pod dohledem stejnojmenného producentského týmu. Jeho skladby jsou svižné, chytlavé a dobře zprodukované. Přestože mezi nimi zřejmě není jasný megahit, měly by Harichovi pomoci projít první kariérní kolo bez „ztráty kytičky“.

Universal Music

Deathstars: The Greatest Hits On Earth

Švédská industriálně-gothicmetalová kapela vydává svou první výběrovku. Představuje ji shodou okolností v roli předskokanů německých Rammstein na probíhajícím evropském turné, tudíž ji nabídne i v sobotu v Praze. Na kolekci jsou vedle vybraných hitovek dvě zbrusu nové kompozice: Death Is Wasted On The Dead a Metal. Podle slov kapely jsou aktuálními představitelkami zvuku, který by chtělo stockholmské kvinteto nabídnout na svých dalších řadovkách.

Warner Music

Cirkus Cermaque: Divozemí

Divozemí je čtvrté řadové album teplického básníka a písničkáře Jakuba Čermáka (aka Cermaque), ale zároveň je to první nahrávka kapely, která se kolem něj v posledních dvou letech v Brně uskupila. Žánrově se album nejvíce očichává s (freak) folkem, ale kapela se v nepřímých inspiracích hlásí spíše k cikánské hudbě, klezmeru, světové, české i moravské alternativě, mezi kterou má řadu kamarádů nebo třeba k francouzskému hiphopu. Podstatným a jednotícím prvkem zůstává snaha o co nejotevřenější osobní výpověď.

Indies Scope Records

Reklama

Výběr článků

Načítám