Hlavní obsah

Na poctě undergroundu vystoupí plastici, dégéčka i Půlnoc, Knížák a Jirous

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Undergroundovým kapelám bude v pátek a sobotu patřit pražské Divadlo Archa. Uskuteční se v něm pocta žánru, který měl v republice význam nejen kulturní, ale také politický. Právě pronásledování Plastic People of Universe vedlo k propojení undergroundu s disentem a rozšířilo dopad disidentského hnutí.

Článek

V Arše se na dvoudenní Poctě českému undergroundu spojenou s oslavami deseti let existence vydavatelství Guerilla Records objeví všichni jeho hlavní představitelé. V pátek zahrají Plastic People, DG 307, Umělá hmota a Milan Knížák se skupinou Aktuál.

Jde o nejvýznamnější představitele žánru, které v malém sále doplní vystoupení teoretika scény, básníka Ivana Martina Jirouse a písničkářky Daši Vokaté.

V sobotu se pak na hlavní scéně objeví obnovená Půlnoc, což byla kapela, kterou sestavil zesnulý baskytarista Mejla Hlavsa po odchodu z plastiků. Hrát ale budou i tepličtí Aku Aku, ovlivnění King Crimson, stejně jako brněnští Odvážní bobříci a vystoupí í básník J. H. Krchovský se skupinou Krch-Off.

V malém sále se pak představí vedoucí DG-307 Pavel Zajíček a další básník Jaroslav Frič za doprovodu cellisty Josefa Klíče.

Promítat se budou dobové filmy odsuzující žánr s komentářem Františka ´Čuňase´ Stárka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám