Hlavní obsah

Ostravští Evolution Dejavu chystají album a protestují proti smogu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na novém, v pořadí druhém studiovém albu, začala pracovat ostravská etno-elektronická kapela Evolution Dejavu. Po nedávných úspěšných vystoupeních v Německu, Rakousku a ve Švýcarsku se skupina svým fanouškům představí i na několika tuzemských koncertech a pak na několik měsíců utlumí svou koncertní aktivitu, aby ve studiu pokračovala v práci na nových písních.

Článek

Zatímco první album kapely, která se dnes již řadí ke špičce tuzemské klubové scény, bylo hodně elektronické a taneční, druhé by mělo být jiné. „Na nových nahrávkách, které už se rodí ve studiu, zůstává elektronika i nadále silnou dominantou, ale zároveň je tam slyšet více živých nástrojů. Bude to rozhodně pestřejší a myslím, že i údernější,“ tvrdí frontman kapely David Žyla.

Tento pátek se Evolution Dejavu zhostí role předskokanů na koncertu světoznámé britské formace Zion Train, která vystoupí v ostravském klubu Barrák. „Je to pro nás velká pocta a zároveň jeden ze splněných snů. Zion Train je jedna z kapel, která mě provází životem už delší dobu, stejně jako Transglobal Underground nebo Asian Dub Foundation a podobně. Jsou to všechno moje srdeční záležitosti,“ říká David Žyla.

Rouška jako protest

Jeho kapela se nechala nedávno vyfotografovat s rouškami na tvářích. „Je to symbol protestu proti tomu, co tady na Ostravsku dýcháme a proti tomu, že se s tím nic nedělá. Minulý rok to byla absolutní katastrofa a letos to asi nebude jiné. Nikdo na nikoho nemá páky a ani veřejnost to asi moc nezajímá, protože když se udělá demonstrace, přijde jen pár stovek lidí místo toho, aby přišla většina Ostraváků,“ posteskl si David Žyla.

Evolution Dejavu v posledních dvou letech zažívají doslova raketový vzestup na výsluní. „Poté, co nám vyšlo první album u Indies Records, zvedl se počet fanoušků, počet koncertů a začali jsme jezdit více do zahraničí,“ řekl Žyla. Na nezájem publika si přitom Evolution Dejavu nemohli stěžovat ani dříve, už před sedmi lety byli vyhlášeni jako objev festivalu Colours of Ostrava.

To tehdy kapele otevřelo cestu mimo jiné na polská pódia, Evolution Dejavu však ještě poté několik let pracovali na svém výrazu a hledali nové spoluhráče. Proto trvalo několik let, než vydali v roce 2009 debutové album. „Chtěli jsme, aby nahrávka byla co nejlepší, a potřebovali jsme, aby se to nějak usadilo. Nebylo ani jednoduché najít odpovídající spoluhráče, protože se snažíme dělat hudbu, která se u nás moc nehraje, a používáme exotické nástroje, na které jen málokdo umí hrát,“ řekl. Na nahrávkách tak je slyšet třeba djembe, darbuka, sitár, didjeridoo, koto a další nástroje z různých koutů světa.

Klip z hornického muzea

K úspěchu kapely v poslední době pomohly také videoklipy, sdílené na internetu. Ten k písni Community Power v současnosti s velkým náskokem vítězí v anketě vydavatelství Indies Records o nejlepší klip roku, zatím pro něj hlasovalo 32 procent hlasujících.

Pozoruhodný klip se natáčel v areálu Hornického muzea v Ostravě-Petřkovicích. „Cítíme se jako kapela, která patří všude, ale zároveň jsme Ostraváci. Takže bývalý černouhelný důl byl pro výrobu klipu ideální. Natáčeli jsme v podzemí, venku i v řetízkových šatnách. Pozvali jsme tam přátele, fanoušky a umělce, kteří v muzeu jezdili na skateboaredech, žonglovali, lezli po lanech a tančili. Byla to opravdu skvělá party. Ta energie se odrazila i ve výsledku, se kterým jsme hodně spokojeni,“ řekl Žyla k úspěšnému videoklipu, který je k vidění na internetovém serveru youtube.com.

Večer s proslulou britskou kapelou Zion Train, na kterém se ostravští Evolution Dejavu představí v roli předskokana, se uskuteční v pátek od 20 hodin v klubu Barrák. Evolution Dejavu pak o den později zahrají také v Sokolovně v Mostech u Jablunkova. Před zimní koncertní odmlkou pak Evolution Dejavu budou koncertovat ještě v Orlové, v Olomouci a v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám