Hlavní obsah

Začíná festival dokumentů v Jihlavě

Novinky, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlavská mezinárodní přehlídka dokumentárních filmů začíná v úterý a do 30. října nabídne kromě 229 snímků ze 41 zemí světa řadu novinek – soutěžní výstavu festivalových plakátů, tzv. inspirační fórum nebo sekci Dokumenty do uší.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Masarykovo náměstí v Jihlavě

Článek

Návštěvníky čeká i světová premiéra projektu 24 českých dokumentaristů, kdy známí autoři jako Helena Třeštíková nebo Jan Němec zachycují jeden zářijový den. Patnáctý ročník ocení italskou režisérskou legendu Vittoria De Setu, jenž uvede některé své filmy.

Zajímavým počinem je Tohle není film, který vznikl v domácím vězení íránského režiséra Džafara Panahího.

Výpověď se do Evropy dostala zapečená v koláči

Jeho výpověď se údajně dostala do Evropy zapečená v koláči, premiéru měla na filmovém festivalu v Cannes.

„Měli jsme natočenou třetinu filmu, když vtrhla razie. Pak začaly problémy, všechno zabavili a na dvacet let mi zakázali točit,“ uvedl režisér.

Ze žánrových lahůdek zaujme Tabloid amerického režiséra Errola Morrise o bývalé královně krásy, posedlé zvrácenou láskou k mormonskému misionáři, nebo retrospektiva Španěla Basilia Maria Patina, jenž zkoumá období Frankovy diktatury.

Pod sluncem tma nebo Rock života

Režisér Vladimír Michálek přijede s novinkou EM a ON, zachycující vyjádření básníka Em Rudenka a hudebníka Xaviera Baumaxy k situaci v severních Čechách, tuzemskou dokumentaristiku budou dále reprezentovat snímky Generace Singles, Paroubkové, Pod sluncem tma, Rock života nebo Epochální výlet pana Třísky do Ruska.

Novým festivalovým prostorem se stalo divadlo Diod, centrem je Oblastní galerie Vysočiny a projekce se uskuteční v kině Dukla, Domu kultury odborů a multikině CineStar. Na místě stojí akreditace 450 Kč, vstupenka na jednu projekci je za 70 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Irglová vydává sólo album a vystoupí v Praze

Markéta Irglová pokračuje v sólo kariéře. Její sólové album Anar právě vychází a Markéta novou muziku představí 29. října v pražské Malostranské besedě. Bude...

Výběr článků

Načítám