Hlavní obsah

Ohm Square a Toxique se představí trochu jinak na Akropolis Multimediale

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Laserové instalace, 3D projekce, nejnovější interaktivní média a bohatší doprovodný i hudební program, jenž vyvrcholí speciálními audiovizuálními vystoupeními skupin Ohm Square a Toxique. To slibuje sedmý ročník Akropolis Multimediale, který se odbude 21. a 22. října v Paláci Akropolis. Na otázky odpověděli Jan Čechtický z Ohm Square a Klára Vytisková z Toxique.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Klára Vytisková tvrdí, že její kapela Toxique udělá z Akropole trochu jiné místo.

Článek

Co vás přimělo zúčastnit se této neobvyklé akce?

Vytisková: Pro Toxique to byla výzva vyzkoušet něco nového. Umožňuje nám mimo jiné dát se dohromady s lidmi z jiných uměleckých oborů, jako je třeba scénografie, a snažit se společně vytvořit něco jiného, než je naše standardní koncertní vystoupení.

Čechtický: Naše důvody jsou podobné a navíc bychom rádi využili novou podobu našeho vystoupení i v budoucnu. Chtěli bychom, aby se to neobvyklé, co předvedeme v Akropoli, stalo pro naše koncerty obvyklé.

Znamená to pro Ohm Square, kteří se na pódiích až tak často neobjevují, impuls k intenzívnější koncertní práci?

Čechtický: Začátkem roku jsme jako kapela zůstali pouze ve dvojici se zpěvačkou Charlie One. S hostujícím pianistou Honzou Lackem vytváříme nový program, ve kterém naši hudbu kombinujeme s jazzem. To, že budeme více pracovat na koncertní vizualizaci, jsme si řekli už dříve. Když jsme se o tom zmínili našemu manažerovi, padlo, že bychom to mohli odstartovat právě na Akropolis Multimediale.

Pro Toxique má tento projekt podobný náboj?

Vytisková: U nás je to naopak. Bereme to jako jednorázovou akci, která není aplikovatelná do jiných prostorů. Rozhodli jsme se z Akropole udělat pro sobotní večer trochu jiné místo. Naše instalace budou docela náročné. Použijeme recyklovatelný materiál, z něhož chceme vytvořit organické tvary, které budou spojovat hlediště s pódiem a zároveň se dají použít do muziky i zvukově. Instalovat začneme v noci z pátku na sobotu, po koncertu Ohm Square.

Inspirují vás vizuální show jiných skupin?

Čechtický: Nejsem jejich fanatický fanoušek, ale vnímám, že dnes se k hudbě používá výtvarné umění docela běžně. Časté jsou kreativně využívané audiovizuální instalace jakýchkoliv rozměrů. Láká nás vyzkoušet si, že audiovizuální média mohou dobře fungovat s emotivní hudbou.

Vytisková: Naposledy mě v tomto oboru nadchlo video Beyoncé z letošního předávání Billboard Music Awards. Použila při tom velmi jednoduchý nápad a šlo jen o to, aby stála na správném místě. Bylo to skvělé, ta projekce souzněla s každým jejím pohybem.

Reklama

Související témata:

Související články

Tonya Graves: Pop může oslovit spoustu lidí

Zpěvačka Tonya Graves vydává debutové album I’m The Only Me. "Dosud jsem pop moc nezpívala. Monkey Business, s nimiž zpívám, k němu sice inklinují, ale...

Debbi: Na turné se strašně těším

Pátečním koncertem v Litomyšli začne první turné osmnáctileté zpěvačky Debbi. Upozornila na sebe loni skladbou Touch The Sun, za kterou získala letos Anděla od...

Výběr článků

Načítám