Hlavní obsah

Rudá armáda se kvůli natáčení dokumentu vrátila do Brna

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V sobotu to vypadalo ve vile Tugendhat v Brně-Černých Polích jako ke konci 2. světové války a krátce po ní. Po německých okupantech přišla Rudá armáda. V přízemí zřídila konírny, vojáci devastovali původní mobiliář. Tuto neblahou epizodu dnes již památky UNESCO také zachytí hodinový časosběrný dokument brněnského studia České televize (ČT). Na obrazovku se dostane až po celkové rekonstrukci, její dokončení je naplánováno na leden příštího roku.

Foto: Jan Trojan, Právo

Novodobá Rudá armáda se usídlila na zahradě vily.

Článek

Podle pramenů byli koně Rudé armády ustájeni skutečně v přízemí, tedy v reprezentativních prostorách vily. „Vzhledem k probíhající rekonstrukci jsme natáčeli jen ve sklepních prostorách a také na zahradě,“ řekla Právu šéfdramaturgyně Centra hudební a divadelní tvorby ČT v Brně Marie Kučerová. Právě v sobotu začal režisér Rudolf Chudoba natáčet hrané scény, pozval si členy jezdeckého klubu z Němčiček na Brněnsku, oblékli se do uniforem Rudé armády.

„Naši koníčci se jmenují Amor a Prim – vysloužilý policejní kůň a vysloužilý závodník. Jsou moc hodní,“ říká s ohlávkou v ruce Soňa Holečková. Její kolega se snaží mluvit rusky, představuje se jako Ivan Ivanovič Ivanov, hned se sápe na redakční fotoaparát, aby ho jako ruský voják zabavil. „Nemyslete si, v pětačtyřicátém zakazovali ruští velitelé vojákům rabovat. Stříleli je také za násilnosti,“ říká Holečková. Nicméně podle historických pramenů vojáci toto nařízení vždy nerespektovali.

Foto: Jan Trojan, Právo

Novodobá Rudá armáda se usídlila na zahradě vily.

Film s pracovním názvem Vila Tugendhat by se měl dostat na obrazovky v polovině příštího roku, vzniká ve spolupráci s Muzeem města Brna, financuje ČT. V plánu je natáčení s německými vojáky, dokument rovněž zachytí ve zkratce průběh celé rekonstrukce.

Do obnoveného interiéru budou pozváni dědicové a potomci rodiny Tugendhat, aby před kamerou vzpomínali na dobu, kdy původní majitelé opouštěli Brno před nacisty. Vilu z roku 1930 vytvořil jako jedinečné dílo německý architekt Ludwig Mies van der Rohe pro manžele Grete a Fritze Tugendhatovy. Patří k základním dílům světové moderní architektury – funkcionalismu.

Foto: Jan Trojan, Právo

Novodobá Rudá armáda se usídlila na zahradě vily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám