Hlavní obsah

Fotografie roku je z nepokojů ve Varnsdorfu

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem už 17. ročníku novinářské soutěže Czech Press Photo se stal Stanislav Krupař z týdeníku Reflex za snímek z pouličních nepokojů s rasovým podtextem na severu Čech, které se odehrály ve Varnsdorfu letošního 10. září.

Foto: Stanislav Krupař, ČTK

Fotografií roku se v soutěži Czech Press Photo 2011 stal snímek z nepokojů v severočeském Varnsdorfu od Stanislava Krupaře z týdeníku Reflex.

Článek

O své „fotografii roku“ autor řekl, že už mnoho let dokumentuje ultrapravicovou českou scénu, ale až nyní byl opravdu zděšen, protože na stranu extrémistů se přidali i slušní a spořádaní občané, a nebýt policie, došlo by tu k pogromům na Romy.

Soutěže se letos zúčastnilo 288 fotografů s celkovým počtem 3744 fotografií. Násilí a masakrům věnovala mezinárodní porota všechny tři ceny v kategorii Aktualita. Jinak většinou ocenila snímky, které spíše připomenou stylizovanou uměleckou fotografii, než novinářské reportážní snímky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stanislav Krupař s vítězným snímkem.

Jednou z výjimek byla vítězná fotografie ze sekce Lidé, o nichž se mluví, na které Vojtěch Herout zachytil Václava Havla, jak nakukuje za oponu při premiéře svého filmu Odcházení.

Oceněné novinářské fotografie budou vystaveny od 15. listopadu do 31. ledna 2012 v prostorách Staroměstské radnice v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám