Hlavní obsah

Rocker Zappa? Byl konzervativní, pracoval a pil kafe, říká sekretářka

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová knížka od sekretářky Franka Zappy Pauline Butcherové Freak Out! My Life with Frank Zappa nenadchne čtenáře lačné po senzacích ve stylu "sex, drogy, rokenrol". Podle ní drogy nebral, byl věrný manželce a pořád pil kafe.

Foto: Profimedia.cz

Frank Zappa

Článek

Pauline Butcherová se se Zappou potkala v roce 1967 a začala pro něj pracovat. V první chvíli vůbec nevěděla, kdo to je. Pak s ním strávila delší dobu v Kalifornii a díky tomu potkala řadu rockových hvězd. Přiznává, že to pro ní byla vítaná změna, protože londýnská střední třída byla i v šedesátých letech neuvěřitelně nudná. Žádný psychedelický mejdan se nekonal.

"Žila jsem ve Twickenhamu s rodiči a sestrami. Rodiče byli velmi přísní. Znala jsem lidi ze swingujícího Londýna, ale já žila na okraji. Šedesátá léta se předměstí nedotkla až do let sedmdesátých. Lidi byli hrozně upjatí," vzpomíná sekretářka.

Její první úkol byl poslouchat album Absolutely Free a přepisovat texty. "Byly tam songy jako Call Any Vegetable a Duke of Prunes. Když jsem tomu nerozuměla, tak jsem si vymýšlela," říká Butcherová.

Zappa si prý přepis přečetl a smál se: "Vy byste měla psát vlastní věci."

Práce a rodina

Poté s ním odletěla do Ameriky. Tvrdí, že spolu nikdy nic neměli, přestože jí to napadlo, protože se nudila a hledala dobrodružství mimo Anglii. "Když jsem tam přijela, zjistila jsem, že je ženatý, tak jsem to přehodnotila," uvádí Butcherová.

"Frank s rodinou žil v domě známém jako Log Cabin. Všichni ho v Hollywoodu znali. Každý den přicházeli na návštěvu rockové hvězdy - Joni Mitchellová, Grateful Dead, Jefferson Airplane, Eric Clapton."

Ale žádný nekonečný mejdan se tam prý nekonal. "Frank Zappa bral svou práci strašně vážně. Byl to jeho život. Ráno vstal, celý den skládal u klavíru a pak šel spát. Mezitím kouřil a pil strašně moc kafe. Kolem byl rachot, ale on to ignoroval... Psala jsem domů, že Zappa nebere drogy, ale nikdo mi nevěřil. Kvůli tomu, jak vypadal."

Reklama

Výběr článků

Načítám