Hlavní obsah

Petrenko: Bude nádherné hrát Dvořáka v Praze

Právo, Vladiír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi nejočekávanější hosty letošní Dvořákovy Prahy patří Královská filharmonie z Liverpoolu s jejím současným šéfdirigentem Rusem Vasilijem Petrenkem. V Praze na festivalu Angličané v Rudolfinu 20. září přednesou díla Dvořáka, Liszta a Rachmaninova, sólistou bude pianista Lukáš Vondráček.

Článek

Pokud se nemýlím, byl jste s Liverpoolskou filharmonií již v Praze v roce 2008 na festivalu Pražský podzim, předchůdci Dvořákovy Prahy?

Ano, do Prahy přijíždím podruhé, i když orchestr zde již hrál vícekrát za dřívějších šéfů Petra Altrichtera, Gerarda Schwarze a samozřejmě Libora Peška, současného čestného dirigenta Liverpoolské filharmonie. A nezapomeňte, že Liverpoolská filharmonie byla prvním nečeským orchestrem, který zahajoval Pražské jaro v roce 1993! Ze dvou koncertů, které jsem dirigoval v Rudolfinu v roce 2008, si pamatuji, že ohlas u pražského publika byl velice vřelý.

Nyní máte hrát i Dvořákovu symfonickou báseň Holoubek. Už jste jí někdy studoval nebo to bude poprvé?

Orchestr už ji hrál mnohokrát, ale se mnou to bude poprvé. Několik dní po Praze si ji dokonce zopakujeme i v Liverpoolu.

Spolupracoval jste již s  mladým pianistou Lukášem Vondráčkem?

Ještě ne, ale znám jeho výkony, a těším se, že s ním budu poprvé spolupracovat právě v jeho rodné zemi při Lisztově koncertu č. 2.

Jaký máte vztah k české hudbě a hlavně k dílu Antonína Dvořáka?

Miluji českou hudbu i pro její slovanské kořeny. Z toho množství českých skladatelů včetně Smetany, Janáčka a Dvořáka má právě Dvořák nejvíce rozeznatelný hlas jako skladatel a jeho vliv byl nejoriginálnější a trvalý na vývoj národní hudby. A bude nádherné hrát Dvořáka v Praze a na festivalu po něm pojmenovaném právě s Liverpoolskou filharmonií, která má takovou velkou tradici hraní české hudby.

Příští rok budete dokonce v Praze zahajovat festival Pražské jaro s Českou filharmonií a se Smetanovou Mou vlastí. Uvědomujete si výjimečnost tohoto okamžiku?

Je to určitě pro mne obrovská pocta být pozván k zahajovacímu koncertu Pražského jara a těším se z možnosti dirigovat takový slavný a velký orchestr!

Máte také odejít do Osla jako šéf Filharmonie Oslo. Jak to skloubíte s prací v Liverpoolu?

Skutečně budu dirigovat i v Oslu, ale neodcházím z Liverpoolu, kde budu dále šéfem, takže obě místa budu zastávat současně. Není to tak neobvyklé v současném světě a umožní mi to pracovat velice náročně se dvěma předními evropskými orchestry. Nebudu muset také tolik cestovat po světě a budu mít vlastně jen dvě základny – jednu v Liverpoolu a druhou v Oslu.

Co vám dala léta v Liverpoolu, kde jste s rodinou již tak dlouho? Kterému z místních slavných fotbalových klubů fandíte?

Jsem tu skutečně velice šťastný a spokojený stejně jako má manželka i syn Saša. Už jsem to říkal mnohokrát předtím a musím to zase opakovat – lidé v Liverpoolu jsou hodně podobní obyvatelům Petrohradu, ze kterého pocházím já. Jsou velice přátelští a otevření s velkým zájmem o hudbu. Liverpoolská filharmonie je britský nejstarší orchestr založený v roce 1840 a tedy jeden z nejstarších orchestrů na světě! Pokud jde o fotbal, tak fandím hlavně Zenitu Petrohrad, ale se zájmem sleduji hru všech tří liverpoolských týmů z Merseysidu – FC Liverpoolu, Evertonu i Tranmere Rovers!

Reklama

Výběr článků

Načítám