Hlavní obsah

Zemřel herec Cliff Robertson

Ve věku 88 let zemřel v sobotu americký herec Cliff Robertson, držitel Oscara pro nejlepšího herce ve filmu Charly. Naposledy se na plátně objevil ve Spidermanovi.

Článek

Oblíbený herec zemřel přirozenou smrtí v losangelském zdravotnickém zařízení Stony Brook den po svých 88. narozeninách. Uvedla to pro britský Mail Online Robertsonova tajemnice Evelyn Christelová.

Robertsonova kariéra začala v polovině 50. let, od té doby natočil více než šedesátku filmů. Oscara mu přinesla hlavní role ve filmu Raplha Nelsona Charly z roku 1968, kde ztvárnil mentálně postiženého pomocníka v pekárně Charlieho Gordona, který prohrává souboje i s laboratorní myší.  Vše se ale na chvíli změní poté, když podstoupí experimentální operaci mozku.

Foto: Profimedia.cz

Cliff Robertson ve filmu Charly, který mu vynesl Oscara.

K jeho dalším významným rolím patří, kromě opatrovníka Spidermana Bena Parkera z poslední doby, například role prezidenta Johna F. Kennedyho ve válečném dramatu PT - 109 z roku 1963. Bylo to vůbec první filmové ztvárnění tohoto politika a vybíralo se z tuctů herců. Film od začátku provázely problémy, což se projevilo i na obrazovce. Kritici snímek strhali, ale na Robertsona pěli chválu.

Zastínili ho noví herci

Robertson vytvořil sérii působivých vystoupení v televizi a na Broadwayi, ale měl smůlu, že tyto role ve filmu obsazovali muži zvučnějších jmen, píše server Daily Mail. Jeho televizní vystoupení "Dny vína a růží" a "Hustler", byly zfilmovány s Jackem Lemmonem a Paulem Newmanem, role Robertsona ve hře Tennessee Williamse Sestup Orfeův dostal ve filmu Marlon Brando. Tito herci přinášeli do hraní nový styl.

Pozornost veřejnosti nepoutal Robertson jen svým hereckým uměním. Rozruch vyvolal například svým druhým sňatkem s herečkou Dinou Merrillovou, dědičkou finančníka EF Huttona a zároveň jednou z nejbohatších žen světa.

V roce 1977 se dostal do titulků novin díky odhalení finančního skandálu. Tehdy herec zjistil, že David Begelman, prezident společnosti Columbia Pictures, padělal jeho podpis na výplatním šeku na 10 000 dolarů. Oznámil to proto FBI a na policii. V Hollywoodu z toho byl skandál, herci pak vyhrožovali, že už si nezahraje. Begelman šel do vězení za zpronevěru, uvádí Mail Online.

Cliff Robertson

Herec se narodil 9.9.1923 v La Jolla v Kalifornii, kde byl adoptován bohatými rodiči, kteří ho pojmenovali Clifford Parker Robertson III. Poté, co se jeho rodiče se rozvedli a jeho matka zemřela, byl vychováván babičkou, kterou zbožňoval.

Robertson studoval krátce na Antioch College žurnalistiku, pak se vrátil do Kalifornie a začal brát malé role v hollywoodských filmech. Odmítl vojenskou službu kvůli potížím se zrakem.

Hrál v divadle v New Yorku a na Brodwayi. Po několika letech odolávání přijal nabídku studia Columbia Pictures.

Byl univerzálním hercem 60. a 70. let, ale postrádal něco, co měli Brando, James Dean, a jiní, kteří přinesli nový styl hraní na obrazovku. 

Po čtyři roky nenajalo Robertsona žádné studio a on se živil jako mluvčí telefonické sítě AT & A. Období hereckého sucha skončilo v roce 1981, kdy si ho vybralo studio MGM pro poslední film s herečkou Natalií Woodovou Brainstorm (1983). Od té doby natočil více než dvě desítky filmů, z nichž poslední nejznámější je Spiderman 3 z roku 2007.

Reklama

Výběr článků

Načítám