Hlavní obsah

Rammstein, Timberlake i Elán na DVD

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gramofonové společnosti z celého světa se již předloni shodly na tom, že obrazový DVD nosič je pro hudební fanoušky velmi přitažlivý. Navíc se s výraznou slevou DVD přehrávačů zvedla jeho prodejnost. Nyní se předhánějí v tom, jaké nejzajímavější tituly na prodejní pulty nabídnou.

Článek

Využívají k tomu starých, druhdy pouze na videokazetách vydaných záznamů a samozřejmě také úplných novinek. Na konci loňského roku se na trhu v návalu dalších objevily DVD s koncerty zpěváka Justina Timberlakea, skupin Foo Fighters a Elán a s videoklipy německých Rammstein.

Elán naživo

Jožo Ráž se pochlapil a loni 20. září přivedl na Letenskou pláň v Praze svůj Elán v plné síle. Absolvovali téměř tříhodinový Megakoncert, který nabídl nejslavnější skladby skupiny a připomněl rovněž, že v té době vyšlo čerstvé album Tretie oko.

DVD záznam Megakoncert je vybaven funkčními titulky, proložen dobovými záběry a připomíná, že si Bratislavští tehdy sáhli na hranice svých schopností a odehráli vynikající koncert. Pro úplnost je také k vidění vždy jedna skladba od všech šesti předskupin, tedy Lindy, Alice Konečné, Lojza, Petera Nagye, Miroslava Žbirky a Katapultu.

Syroví Foo Fighters

Američané Foo Fighters se nikdy nezbavili nálepky přímých pokračovatelů Nirvany, byť o to již drahně roků usilují. Vznikli v polovině devadesátých let poté, co si Kurt Cobain prostřelil hlavu a bubeník jeho osiřelé skupiny Nirvana, Dave Grohl, chtěl nutně hrát dál. V nové skupině se s kytarou v ruce postavil za mikrofon a pracoval na tom, aby se zbavil nirvanovského stigmatu.

Nikdy se mu to ovšem tak docela nepovedlo. Důvodem je jeho způsob zpěvu, při kterém svůj hlas jako by vymačkával z posledních sil (což dělal i Cobain), a také syrové koncertní nasazení celé skupiny. To charakterizuje záznam koncertu v Torontu, který se uskutečnil v rámci turné One By One World Tour 2002/2003.

Z poměrně přehledných písniček na čtyřech dosud vydaných deskách se staly velmi agresívní zvukové ataky, v nichž Grohl drásá své hlasivky, kytary se radují z velké porce hudební svobody a divák se zdá být trochu zmaten, protože by si rád zazpíval, ale nějak se není kde chytit.

Na nosiči jsou i písničky v akustické verzi z vystoupení ve Washingtonu a pouze audiozáznam koncertu v islandském Reykjavíku, kterému se té cti dostalo proto, že se tam Foo Fighters při svém posledním turné podívali poprvé v životě.

Timberlake na Williamse nemá

Americká mužská popová hvězda Justin Timberlake vydal DVD Live From London. Na něm předkládá především svůj koncert v anglické metropoli při loňském Justified World Tour a k tomu bonusové audio CD se čtyřmi skladbami a remixy.

Pro Ameriku znamená Timberlake to, co pro Evropu Robbie Williams, ovšem upřímně řečeno, nesahá mu ani po kotníky: jeho repertoár je neživý, velmi syntetický a prázdný. Nedisponuje tak výraznými melodiemi a jako zpěvák se s Williamsem může jen sotva rovnat.

Na pódiu je obklopen vrstevníky, kteří v jeho závěsu tančí, podporují jej i nechtěně zastiňují, v žádném případě ale nepůsobí dojmem, že by měli být součástí nějaké velkolepé podívané. Timberlake je figurka šoubyznysu, postrádá kousek života, úsměvu nad rámec povinností a také kus chlapa v sobě.

Klipy - výjimečné postavení Rammstein

Skupina Rammstein, vyznavači vyspělých technologií, pochodového germánského rytmu, tvrdé němčiny ve zpěvu a neméně tvrdých kytar v instrumentální složce, posbírala své videoklipy na DVD Lichtspielhaus a přidala k nim několik pohledů na koncertní pódia.

Prochází svou historií od poloviny devadesátých let a připomíná, jak se její práce s videoklipy vyvíjí a jak se také utěšeně rozvíjí její koncertní program. Rafinovanost v obou oblastech se místy blíží až k hororovým evokacím, jindy zase k chytré práci se zvukovými i pyrotechnickými efekty.

Rammstein mají na světové hudební scéně výjimečné postavení. Jako jedna z mála středoevropských skupin se v devadesátých letech úspěšně prezentovali ve Spojených státech a dosud jsou velmi pečlivě střeženi tamním i anglickým hudebním tiskem.

V letošním roce by prý mělo vyjít nové řadové album, i když se loni objevily informace o tom, že skupina hodlá ukončit činnost.

Foo Fighters: Everywhere But Home

BMG, 130 min.

Justin Timberlake: Live From London

BMG, 52 min.

Elán: Megakoncert

Elán: MegakoncertMC Production, 150 min.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám