Hlavní obsah

Michal Viewegh: Dětské otázky jsou roztomilé a mě to baví

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejpopulárnější český spisovatel Michal Viewegh četl na Sázavafestu v Benešově ze svých děl. V sobotu odpoledne v dětském koutku úryvek z knihy Krátké pohádky pro unavené rodiče, vpodvečer pak ve stanu Balbínka z aktuální knížky Další báječný rok, která vyšla letos na jaře. Právu také prozradil, že na podzim vyjde jeho první detektivka.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Michal Viewegh četl na Sázavafestu dětem.

Článek

Proč se pravidelně vracíte na hudební Sázavafest číst ze svých knih?

Dobrá tradice se nemá měnit. Většinou jsem byl na Sázavafestu velmi spokojený, jak s publikem, tak ohlasem. Loňský rok byl trochu výjimkou, ale za to nemohlo publikum, nýbrž povodně. Ředitel festivalu Pavel Kloupar je navíc můj kamarád, takže se snažíme vymýšlet i nové věci. Letos jsme zkusili číst malým dětem a čtení pro dospělé bylo ozvláštněno hudebním doprovodem v podání Michaela Viktoříka ze skupiny J. A. R. a jeho kolegů.

Jací posluchači jsou děti?

Je nutné sladit věk mladých posluchačů s vybranou ukázkou. Pro děti na Sázavafestu jsem vybral čtení z Krátkých pohádek pro unavené rodiče, protože jsem předpokládal, že budou menší. Dětem jsem nečetl poprvé. V rámci projektu Celé Česko čte dětem jezdím číst po celé republice. Je to osvěžení, i beseda po čtení je úplně jiná. Dětské otázky jsou roztomilé a mě to baví.

Píšete pro děti nové texty či pohádky?

Teď ne, protože pracuji na něčem úplně jiném. Dopisuji detektivku s názvem Mafie v Praze, která vyjde na přelomu září a října. Svým holčičkám jsem ale slíbil, že bych jim mohl za rok za dva napsat dívčí románek.

Detektivku jste dosud žádnou nevydal. Co vás k tomu vedlo?

Když jsem si přečetl slavnou trilogii Stiega Larssona Milénium, říkal jsem si, že bych někdy chtěl něco podobného také napsat. To byl první impuls. Navíc rád střídám žánry, což mohu snadno doložit na svých třiadvaceti knihách. Detektivku v portfoliu zatím nemám, a chtěl jsem si to zkusit. Protože ale sdílím znechucení a rozhořčení českých občanů politikou, chtěl jsem napsat něco ambicióznějšího. Nebude to tedy jenom detektivka či literární thriller, bude to i sarkastický obraz marasmu, ve kterém už nějakou dobu žijeme.

Měl by se spisovatel vyjadřovat ke společenskému dění?

Není to jeho povinnost, ale je to bezpochyby jeho právo. Otázka je, jak to vtáhnout do literatury. Fejeton nebo sloupek v novinách je přirozenější prostor pro manifestaci názorů. Do mé knihy se to ale vysloveně hodilo, protože v ní jsou postavy ministra vnitra, náměstka ministra obrany, pražských kmotrů nebo zkorumpovaných policistů a státních zástupců.

Reklama

Související témata:

Související články

Katy B není žádné béčko

Mladičká britská debutantka Katy B sklidila s albem On a Mission v Londýně slušný ohlas. Dělá trochu dubstep, trochu house, trochu R & B - cokoliv, co je...

Výběr článků

Načítám