Hlavní obsah

Šéfové na zabití aneb co se děje v Americe

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Hollywoodu není zajímavé to, že by nějak posouval kinematografii kupředu, ale to, že do sebe vědomě i nevědomě nasává, co se v Americe zrovna děje. Krásným příkladem je nová komedie režiséra Setha Gordona Šéfové na zabití.

Článek

Zdánlivě nepřináší nic nového. Humor těží z mnohokrát jinde viděné komiky, která občas zabrousí až k fekálním gagům. Jako když jeden z hrdinů použije zubní kartáček svého nenáviděného šéfa k vytření zadnice a pak ho nenápadně vrátí zpátky do kalíšku u umyvadla.

Ale mimo toto všechno také zachycuje, pravda v hodně zjednodušené podobě, trauma dnešní Ameriky. Trojice obyčejných chlápků se bojí ztratit práci, protože jinou by ve stále ještě finanční krizí poznamenané současnosti jen tak nenašli. A tak tiše úpí pod šéfy, kterých se naopak krize příliš nedotkla, přestože stáli u jejího zrodu, a kteří si dál žijí ve svých honosných domech na předměstích.

Tenhle model je ve filmu jasně patrný a troufám si hádat, že takový Kevin Spacey roli jednoho ze šéfů, jenž se vyznačuje kumulováním funkcí, zvyšováním vlastního platu a joggingem, vzal právě proto, aby se na své postavě mohl dostatečně vyřádit.

Někteří recenzenti filmu vytýkají, že tři hlavní postavy jsou v podání Jasona Batemana, Charlieho Daye a Jasona Sudeikise nevýrazní a svým šéfům – Spaceymu, svůdné Jennifer Anistonové a k nepoznání namaskovanému Colinu Farrellovi – nestačí.

Ale i tady jde evidentně o záměr. Divák se s takovým obyčejným chlápkem lehce ztotožní a v kině si zanadává i na svého vedoucího, který je v jeho očích blb, ale na druhou stranu má nepřehlédnutelné charisma úspěchu. Pokud i vy máte potřebu si zanadávat a druhý den se do stále stejné práce vrátit o trochu uvolněnější, není snímek Šéfové na zabití zase tak špatnou volbou.

Celkové hodnocení: 50%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám