Hlavní obsah

Grammy čelí žalobě muzikantů, protože ruší kategorie

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatelé nejznámějších hudebních cen světa Grammy čelí neobvyklé žalobě několika muzikantů latinoamerického původu, protože jim po mnoha letech zrušili jejich kategorii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Svých méně slavných kolegů se zastal i Carlos Santana.

Článek

Umělci nominovaní na cenu Grammy, mimo jiné Bobby Sanabria a Mark Levine, žalují Grammy za devalvaci jejich žánru. Chtějí, aby se zase vyhlašovala samostatná kategorie nejlepší Latin-jazz album. Akademie už reagovala tím, že žalobu označila za nesmyslnou.

"Tohle neměli dělat, nejen že to snižuje celou kategorii hudby a práci muzikantů, navíc pro ně bude těžší dosáhnout uznání," tvrdí právník muzikantů Roger Maldonado.

V cenách Grammy nyní probíhá řada změn, např. se už nebude rozlišovat mužská a ženská kategorie v popovém zpěvu, ruší se taky kategorie Classical crossover. Vypuštěny mají být i ceny za Contemporary blues nebo Native American (indiánská hudba).

Jde o dominanci velkých firem

"Organizátoři Grammy prokázali medvědí službu mnoha talentovaným muzikantům, když spojili dříve samostatné kategorie do velkých zmatených kategorií," napsal už na jaře zpěvák Paul Simon.

Carlos Santana uvedl, že zejména odstranění kategorie Latin Jazz a mnoha dalších "etnických" skupin znamená velké poškození brilantních muzikantů: "Důrazně protestujeme a žádáme, abyste reprezentovali všechny barvy hudební duhy a dali místo "etnické" hudbě." Protože v USA žijí milióny latinoameričanů, zrušení této kategorie působí zvlášť nelogicky.

"Při spojení několika kategorií dohromady vzniká obava, že to zase usnadní cestu k dominanci velkým firmám a už známým umělcům," dodal právník Maldonado.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám