Hlavní obsah

Gotické sklepy v centru Prahy už kulturní památkou nejsou, rozhodl ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) v úterý zrušil prohlášení gotických sklepů nedaleko Národní třídy v Praze za kulturní památku. Ministerstvo je za památku označilo na přelomu roku. Ministr úředníkům jejich rozhodnutí vrátil k novému posouzení na základě odvolání, které podal investor, který chce na pozemcích vybudovat multifunkční projekt Copa centrum. O rozhodnutí informovala Eva Tichá z ministerstva kultury.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09)

Článek

Velmi zachovalé sklepy archeologové odkryli v létě 2009 pod pozůstatky domů, které byly zbořeny při výstavbě metra v 70. letech minulého století. Kvůli překvapivě dobrému stavu archeologové požádali o jejich prohlášení za památku.

Ministerstvo je za kulturní památku na žádost archeologů vyhlásilo již na přelomu roku, investor ale proti rozhodnutí podal rozklad. "Uvedené rozhodnutí ministerstva kultury bylo rozhodnutím pana ministra (v rámci řízení o rozkladu) zrušeno a vráceno k dalšímu šetření," uvedla Tichá. Důvod, proč Besser takto rozhodl, ministerstvo neuvedlo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na místě archeologických vykopávek zřejmě brzy vyroste multifunkční Copa Centrum.

Pokud by se gotické sklepy ve Spálené ulici staly kulturní památkou, musel by je investor ochránit a zabránit jejich zničení. Znamenalo by to pro něj omezení počtu parkovacích míst v podzemních podlažích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám