Hlavní obsah

Cameron Diazová je zkažená a místy dost zábavná “souška“

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režiséru Jaku Kasdanovi (Californication, Neuvěřitelný život rockera Coxe, Orange County) se tentokrát podařilo udeřit hřebíček na hlavičku. Hlavní postava komedie Bad Teacher (Zkažená úča), líná znuděná učitelka, která kašle na děti a hlavně se chce výhodně vdát, je univerzálně srozumitelná a komediálně velmi vděčná.

Článek

U nás se jim kdysi říkalo „souška“ a stejně jako Cameron Diazová neměly daleko k alkoholu, cigaretám a občasnému hysterickému řvaní. Její slečna Halseyová však kouří hlavně marihuanu, což chuděry komunistické učitelky ještě neznaly.

Film začíná tím, že zámožný snoubenec s maminkou odhalí její nehoráznou vyčůranost, seberou ji luxusní auto a kreditky a milou blonďatou zlatokopku vyrazí z domu.

Zpočátku je její postava jen sprostá, zlá a sobecká, ale ke konci jí scénář moudře dá prostor ukázat, že jde o reálného člověka a vyrovná jednostrannost lidštějším přístupem. A předepsal jí také spoustu skvělých hlášek o dětech i podezřívavých chlápcích, kteří si po souloži odnášejí sperma pryč pro případ soudních sporů.

Cameron sice nelze považovat za geniální herečku, nicméně fakt je, že role jí sedla a cynické hlášky z jejích úst znějí skvěle. Jednotlivé epizodky o tom, jak se snaží nahrabat peníze na „breast job“, neboli umělá prsa, mají spád – krade dětem peníze z brigády nebo připraví rozsáhlý podvod, aby dostala prémii pro nejlepší učitelku roku.

Aby to drželo pohromadě, vymysleli scenáristé ještě jednu velkou zápletku – souboj o učitele z bohaté rodiny (Justin Timberlake) se sokyní Amy (Lucy Punchová), který vyvrcholí až v závěru. Souběžně použili i průhledné klišé s tělocvikářem, obyčejným typem (Jason Segel), kterého slečna Halseyová od první minuty odmítá, ale každému divákovi musí být jasné, že závěrečný happy endový polibek se jim nevyhne.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám