Hlavní obsah

Sonisphere podruhé, tentokrát s Iron Maiden

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jednou z koncertních událostí loňského roku byl festival Sonisphere. Není divu. Vidět na jednom pódiu během jednoho dne thrashovou čtyřku – tedy Metalliku, Slayer, Megadeth a Anthrax - spolu s Alice In Chains a Fear Factory je skutečně výjimečné. Letošní pokračování sice nabízí tuto sobotu v Praze taky zajímavá jména, ale přece jenom to už taková událost není, i když večer vyvrcholí vystoupením Iron Maiden a chybět nebudou Korn a Mastodon.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Zpěvák Iron Maiden Bruce Dickinson

Článek

Iron Maiden jsou nesporně jednou z největších metalových kapel, spolu s Judas Priest hlavní představitelé Nové vlny britského heavy metalu z přelomu 70. a 80. let. Nepatří ale do stejné kategorie jako Metallica, protože nikdy nepřekročily hranice žánru. V novém tisíciletí se snaží navázat na pojetí, které ji proslavilo, i když je už dál neposouvá.

A kromě nich se na scéně představí další kapely, které představují modernější podoby metalu. Kalifornští Korn pomohli na svět nu-metalu ještě předtím, než se z něj stala rozmělněná měkká melodická hudba pro masy teenagerů. Za celou svou kariéru se nezpronevěřili svému pojetí, které postupně rozvíjeli. Nešlo o sezónní záležitost, hrají už dvacet let a vydali devět alb. I přes hvězdný status se jim daří udržovat těsnou vazbu s fanoušky.

Pak tu je to nový projekt bratrské dvojice, která dala dohromady Sepulturu - Cavalera Conspiracy. Vidět po letech na jednom pódiu kytaristu a zpěváka Maxe spolu s bubeníkem Iggorem bylo jedním z velkých přání vyznavačů thrashe. Ty potěší i němečtí Kreator.

Brutální kombinaci thrashe a hard-coru nabízí i jedna nejdůraznějších a nejzajímavějších kapel současnosti, američtí Mastodon.

Odpoledne zase vystoupí kapela, která patří do trochu jiného žánru, ale je stejně významná - američtí Misfits jsou praotci horor punku. Jejich písně převzalo mnoho slavných metalových kapel. Odlehčení přestavují melodičtí In Flames, připočteme i projekt baskytaristy Guns n´Roses Duff Mckagan´s Loaded.

Do téže řeky sice nevstoupíme, to ani nejde, což věděl už Herakleitos, ale na jedno odpoledne je to slušná porce slušných kapel. I vícedenní festivaly mohou závidět, co vše lze od pravého poledne na Výstavišti slyšet. Bohužel jen na jednom pódiu, takže s nutnými pauzami na přestavby.

Reklama

Výběr článků

Načítám