Hlavní obsah

Český kvintet uspěl v hudební soutěži v Japonsku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klavírní Nepomuk Quintet, v němž figurují čeští muzikanti i Japonec, vyhrál v japonské Osace stříbrnou medaili na mezinárodní hudební soutěži komorních souborů. Přihlášených bylo 146 souborů z celého světa.

Článek

Člen souboru Jan Ryska, který studuje na pražské Akademii múzických umění violoncello, uvedl, že soutěž Osaka Chamber Music Competition and Festa se řadí mezi nejprestižnější. Do jejich kategorie smíšených ansámblů se přihlásilo 146 souborů z 29 zemí světa. Na základě profilových CD odborná porota vybrala 20 ansámblů z 11 zemí, které pozvala na své náklady do Osaky. Ve finále získal náš klavírní Nepomuk Quintet stříbrnou medaili.

Mladí hudebníci tak porazili i soubory, které za sebou mají vystoupení v Carnegie Hall v New Yorku či Wigmore Hall v Londýně a byly nominovány na Grammy.

Členem českého souboru je i japonský houslista Kei Shirai a všichni mají proto k Japonsku osobnější vztah. Rozhodli se, že věnují z obdržené prémie za druhé místo částku 50 000 Kč obětem ničivého tsunami.

Reklama

Výběr článků

Načítám