Hlavní obsah

Nové knihy - John Connolly, Helene Hegemannová i Jens Lapidus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě vychází nový mysteriózní thriller Johna Connollyho Ztracené duše, debut Axolotl roadkill Helene Hegemannové, který vzbudil nemalé emoce, a drsný příběh Jense Lapiduse Snadný prachy.

Článek

John Connolly: Ztracené duše

John Connoly, autor mrazivých příběhů balancujících na hraně mystiky a thrilleru, vrací již po deváté na scénu Charlieho Parkera, hrdinu pronásledovaného nejhoršími stvůrami nejen z tohoto světa.

Hranice mezi Kanadou a americkým Maine jako by ani neexistovala. Pašuje se vše, na co si vzpomenete: drogy, peníze, zbraně, lidé. Skupina bývalých vojáků rozjíždí vlastní akci. Jejich zboží je však hrozivější, než si kdokoliv umí představit. Snad s výjimkou Charlieho Parkera, který důvěrně zná i ta nejtemnější zákoutí lidské duše. Sled událostí přivábí i samotářského Heroda, muže vskutku podivínského. V patách má tajemnou postavu, stvoření, které si nechává říkat Kapitán. Aby Parker odhalil všechny souvislosti, musí se chtě nechtě spojit s člověkem, z kterého jde strach víc než z kohokoliv jiného.

BB art, překlad Martin Verner, 340 str., váz., 279 Kč

Helene Hegemannová: Axolotl roadkill

Debut mladé německé autorky vyvolal značný zájem čtenářů i kritiky a rozpoutal vášnivé diskuse tom, co je plagiát, kde vlastně jsou hranice autonomního literárního textu - ukázalo se totiž, že Helene Hegemannová bez skrupulí použila výňatky z cizích zdrojů a začlenila je do svého díla.

Román převážně tvoří deníkové záznamy šestnáctileté Mifti z Berlína - inteligentní, citlivé ale zároveň citově poznamenané teenagerky se sklonem k sebetrýznění a sebeironii, zdánlivě si libující v nepochopení zbytkem světa, v komentování kulturní scény včetně undergroundové. Spíše než o zápletku a rozuzlení jde o nezvyklou exkurzi do života a mysli mladé dívky ujíždějící na drogách....

Odeon, překlad Eva Dobrovolná, 192 str., váz., 229 Kč

Jens Lapidus: Snadný prachy

Bestseller Jense Lapiduse jazykem drsné školy odhaluje hlavní město Švédska 21. století v dosud nevídaných rozměrech. V souvislosti s knihou se hovoří o nově vzniklém žánru stockholmského černého románu, jehož ostře řezané temné rysy jsou uhrančivě fascinující.

Po stockholmských šerách plují loďky, místní obyvatelé vydělávají, platí daně, nakupují a mají se víceměnéně dobře. A ve stockholmském podsvětí to vře. Prodej kokainu stoupá strmě vzhůru, jenže o tyhle snadný prachy je potřeba tvrdě bojovat, a do nelítostné války gangů se navíc plete velký policejní projekt proti organizovanému zločinu. Své o tom vědí srbský mafián Mrado, Chilan Jorge, toho času na útěku z vězení, i JW, mladík z průměrné švédské rodiny, který touží za každou cenu se stát součástí vyšší třídy...

Argo, překlad Helena Stiessová, 468 str., váz., 398 Kč

Gordon Reece: Myši

Vypravěčkou příběhu Myši je hlavní hrdinka. Prostřednictvím její senzitivnosti a prostých, ale o to účinnějších výrazových prostředků stvořil autor dokonalý psychologický thriller.

Šestnáctiletá Shelley i její matka jsou jako šedé myši - nenápadné, plaché, nervózní. Je snadné jim ubližovat. To si dobře uvědomuje jak Shelleyin otec, sužující její matku, tak spolužačky ze střední, které Shelley šikanují. Proto se matka s dcerou uchýlí na venkovskou samotu, kde naleznou nový domov a vedou život plný pohody. Právě nabytý klid však naruší lupič, který jedné noci vnikne do jejich domu. Banální vloupání vyústí ve sled děsivých událostí....

Jota, překlad Dana Vlčková, 264 str., váz., 298 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám