Hlavní obsah

Nové knihy - Michal Viewegh, Torsten Pettersson i Radka Denemarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě vyšla nová kniha Michala Viewegha nazvaná Další báječný rok, v níž se autor opět pustil do deníkové formy. Dále vychází například severský thriller Dej mi své oči nebo dvojromán Radky Denemarkové Kobold.

Článek

Michal Viewegh: Další báječný rok

Další báječný rok Michala Viewegha je osobní kronikou roku 2010, přinášející nebývale detailní portrét nejznámějšího tuzemského autora.

Po pětiletém odstupu se nejpopulárnější český spisovatel Michal Viewegh opět vrátil k žánru deníku. Na otázku Proč znovu deník? výmluvně uvádí: „Za prvé doufám, že kromě nevyhnutelných banalit obsahují moje deníky i nějakou tu nebanální myšlenku, pravdivý postřeh, vtip, slovní hříčku, zajímavou situaci, autentický cit, otevřené doznání, nevšední setkání, veselou historku a tak dále. Za druhé: i já coby náruživý čtenář rád čtu deníky spisovatelů...“

Druhé město, 280 str., váz., 319 Kč

Torsten Pettersson: Dej mi své oči

Propracovaný thriller ze švédsko-finské komunity ve Finsku Torstena Petterssona, který v podobném prostředí vyrůstal, nabízí kromě působivého děje též hlubší zamyšlení nad morální zodpovědností, pokáním a špetkou zla v každém z nás.

V klidném parku městečka Förshalla je nalezena mrtvola mladé dívky. Kdosi ji uškrtil, vydloubl jí obě oči a do břicha nožem vyryl písmeno A. Případ dostává na starost zkušený vyšetřovatel Harald Lindmark. Okamžitě se pouští do vyšetřování na několika frontách. Netrvá však dlouho a v chatové oblasti je objevena další mrtvola. Řádí snad v idylickém městečku sériový vrah?

Argo, překlad Irena Kunovská, 312 str., váz., 298 Kč

Sacha Sperling: Bludy z nudy

Sugestivní román o první lásce, vášni a dospívání, (sebe)zničení, o životě teď a tady- Sacha Sperling osvědčil originální autorský styl, vyjádřil generační pocity dezorientace a zmatku, na druhé straně si od svého vypravěče dokázal zachovat chladný, racionální odstup.

Vypravěčem románu Bludy z nudy je čtrnáctiletý Sacha, který pochází z bohaté rodiny, vyrostl v dobré pařížské čtvrti a na prázdniny jezdí do severní Francie nebo do Maroka. Je ztracený, neorientuje se ve svém životě. S kamarádem Augustinem experimentují až na hranici smrti - jen aby se přesvědčili, že žijí. Mladíci, hledající cestu kudy z nudy, se nezastaví před ničím...

Odeon, překlad Míša Řezáčová, 168 str., váz., 229 Kč

Radka Denemarková: Kobold

Radka Denemarková, trojnásobná laureátka cen Magnesia litera, přichází s dvojrománem Kobold, kterým volně navazuje na knihy A já pořád kdo to tluče a Peníze od Hitlera, završuje jím svou trilogii o středoevropském dvacátém století.

Přebytky něhy a Přebytky lidí - dva příběhy v jedné knize jako dva živly - voda a oheň, který viděné přetavuje. Nebo dvě řeky slité v jeden tok? Je to kniha o podobách neudolatelné lásky a rafinovaného násilí. O tom, jak lidskou existenci předurčuje rodina, do které jsme vrozeni, či ideologie, v níž se namočíme. O společnosti okoralé dovnitř i k okrajům, ke všem "slabším", vnímavým.

Host., 328 str., váz., 299 Kč

Sam Hayes: Prozrazení

Prozrazení je mistrně zkomponovaný, mrazivý psychothriller o tom, jakým následkům může člověk čelit, pokud se rozhodne promluvit o zlu, násilí a bezpráví páchaném na bezbranných, nevinných obětech.

Na počátku se neznámá žena z neznámých příčin vrhne z mostu vstříc jisté smrti... Jisté? A byla to některá z trojice, jejichž příběhy se před námi začínají odvíjet? Nina Kennedyová, šťastně vdaná matka patnáctileté Josie, slaví úspěchy v životě i v povolání, skrývá však tajemství... Ava Atwoodová, osmiletá holčička, vyrůstá po matčině smrti v dětském domově, kde vládne atmosféra strachu... Frankie Gerrardová nastupuje jako asistentka do dívčí internátní školy, která sídlí v budově bývalého dětského domova. Frankie se před někým, nebo něčím skrývá...

Knižní klub, překlad Irena Steinerová, 400 str., váz., 289 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám