Hlavní obsah

Nový akustický Blue Effect vyzařuje pohodu a vyladěnou souhru

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DVD Blue Effect Acoustic / Time vznikalo dva roky a představuje novou, omlazenou verzi legendární skupiny Blue Effect. Ta už před desítkami let přinesla do českého "bigbítu" něco, co neměla žádná z českých sestav.

Článek

Blue Effect vstřebal blues a jazzrock stejně jako slovanskou lidovou hudbu a všechno to osobitě přetvářel v nadčasovou hudbu, často umělecky ambiciózní, ale přesto stravitelnou a v jádru romantickou. Radim Hladík samozřejmě byl a je kytarový virtuóz, ale nezatěžuje posluchače předlouhými a neposlouchatelnými sólíčky. A Blue Effect také nejsou jen kytarová sóla. Je tu i Honza Křížek, který dobře zpívá, basák Wojttech a bubeník Václav Zima.

Teto "mladý Blue Effect" přinesl ledacos nového a pokud máme hledat důvod, proč si vlastně kupovat nové DVD se starými věcmi, jako jsou Blue Effect Street, Kuře v hodinkách, Slunečný hrob, Stále dál, Čajovna a Ej padá, padá rosenka, mohl by to být fakt, že znějí skutečně jinak než na starých vinylech.

Hendrix i Depešáci

Jde o živé nahrávky (částečně i ze synagogy či zámecké kaple), a na různých místech se tedy logicky experimentuje, jamuje. Mění se rytmy, používají se citace z cizích hitů. Uprostřed Slunečného hrobu se nám vyloupnou třeba Prodigy, pak nás udiví úlet v podobě depešáckého Personal Jesus (akusticky) a po duši pohladí půvabně křehká unplugged coververze Hendrixova Little Wing.

Na druhém disku pak dostal prostor muzikantský humor, čili se blbne na kvadrát. V nekonečném Medley se setkáváme s Claptonem, Led Zeppelin, Beatles, Jacksonem, Pink Floyd, Kravitzem, Queen i Bobem a Bobkem. Několikagenerační Blue Effect vyzařuje pohodu, vyladěnou souhru a nadšení. Nová studiová deska prý bude následovat.

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám