Hlavní obsah

Šrut vydal novou knížku pro děti: Velké dítě a Velký tůdle

Právo, Petr Pýcha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pavel Šrut a děti, to se rýmuje zrovna tak dobře a lehce zapamatovatelně jako poezie z jeho nejnovější sbírky Veliký tůdle.

Článek

"Když jsem býval ještě malý,/ tak mě kluci posílali/ pro slimáčí nudle/ pro veliký tůdle...," píše ve své titulní básni a nám se ani nechce zdát, že by někdy malý přestal být a kouzelný svět dětských kašpařin, jazykových kulišáren a absurdního vtipu vůbec kdy opustil.

Rodičové drobných ratolestí potvrdí (osobně tak mohu učinit třikrát), že děti svému Šrutovi rozumějí.

V krátkém čase po sobě jim nedávno básník nabídl dobrodružství nezbedného pavoučího kluka s červenou kšiltovkou (Pavouček Pája), pokračování příběhů legendárních večerníčkovských králíků z klobouku (Bob a Bobek v létajícím klobouku) a ve své režii převyprávěl známé české pohádky (Velká kniha českých pohádek).

Po pohádkách básničky

Teď tedy sešněroval svůj svět do řeči vázané. Veliký tůdle je poskládáno z téměř padesátky básniček rozdělených do tří kapitol, první nese název Různí lidé a setkáme se zde například s Ludvou Lichým z Litomyšle, který si půjčil od Víta šle, nebo s dvěma prolhanými tetičkami, anebo s mudrcem v Číně, který spal v pavučině.

Druhá část se jmenuje Různé divy a patří hlavně pohádkovým bytostem, hejkalovi, co žádá, aby byl spisovně nazýván hýkalem, obrovi, anebo vílám, které ztloustly po vepřu knedlu zelu. Třetí část Různá zvířata se pak točí kolem opeřenců, huňáčů a vodomilů a všeho zábavného, co s nimi souvisí a co básníkova fantazie zplodila.

Ale ono je v těch básničkách leckdy ještě víc. Obsahují patra, do nichž malí čtenáři zatím pro svůj věk nedohlédnou, ale my dospělí, jaksi mezi řádky, porozumíme. Taková je například báseň Kdyby, anebo Taková chytrá hůl, věnovaná holi textaře a skladatele Jaroslava Jakoubka.

Sbírka je doplněna půvabně naivními ilustracemi Galiny Miklínové.

Pavel Šrut: Veliký tůdle. Paseka, 80 stran, 129 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám