Hlavní obsah

Kytarista Ivan Král se chystá do pražského Roxy

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kytarista a zpěvák Ivan Král u nás naposledy vystoupil loni v létě na Sázavafestu v Kácově. Nebyl to právě nejzdařilejší koncert, bylo špatné počasí a pod pódiem méně diváků, než by si jeho věhlas zasloužil. Přesto po skončení řekl, že se do České republiky, kde se narodil, bude rád vracet. Záměr se promění ve skutečnost 3. května, kdy se Král představí v pražském klubu Roxy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivan Král

Článek

Během koncertu opět nabídne vlastní písně i skladby, které si během působení na hudební scéně oblíbil a rád je hraje.

Král odešel se svými rodiči do Spojených států ve druhé polovině 60. let. Tam se stal členem legendární skupiny Patti Smith Group a kromě toho spolupracoval i s Iggym Popem, Brucem Springsteenem a dalšími. Jeho písně dodnes hrají U2 či David Bowie.

Zpěvák irských U2 Bono Vox o něm řekl: „Když jsme poznali Ivana, poznali jsme velkého umělce. Bylo to nové hudební prozření. Hned jsme mu museli říci, jak nás jeho tvorba ovlivnila.“

V 90. letech se Král začal vracet do Čech. Vydal zde pět sólových alb, dvojalbum Best Of a produkoval řadu alb našich interpretů. Nejznámější jím produkovanou deskou je nahrávka skupiny Lucie Černý kočky mokrý žáby (1994). Ta deska byla nedávno oceněna českými akademiky jako Nejlepší deska dvacetiletí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám