Hlavní obsah

Nemocnice: a co když je to všechno satira?

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nazvat jedenácté pokračování seriálu Nemocnice na kraji města po 20 letech Zatnuté zuby je zelený plivanec do vlastních řad. Zatnuté zuby má především divák, je ale cítit, že do určité míry i sami protagonisté, kteří účinkování v televizním veledíle přijali.

Článek

Na pozadí odmítavého či opatrného postoje herců, kteří roli nevzali (Oldřich Kaiser) či ve chvilkovém záchvatu vstřícnosti ano (Ladislav Frej) a pak litovali, si mohou ti přemluvení připadat jako sebevrah na Nuselském mostě v Praze, jenž už hodinu přešlapuje na zábradlí nad údolím, skočit se mu dávno nechce, jenže záchranka s psychologem nikde, mobilnímu operátorovi klekla síť a hasiči dole roztáhli plachtu. Sebevrah nakonec skočí, co mu zbývá. Jenže jakmile se jeho nohy odlepí od zábradlí, dorazí záchranka se schopným psychologem, operátor rozchodí síť a velitel požárníků zavelí: "Jde se domů, chlapi! Ten už nespadne."

Pointy do ztracena

Oni by herci třeba i hráli, ale nemají co. Scenárista Petr Zikmund totiž zásadně nepointuje příběhy, a pokud ano, tak prapodivně. Dva příklady za všechny: V prvním dílu starý Sova v domově důchodců prohlížel rentgenový snímek stařenky a měl k tomu pár poznámek. Jaroslav Dietl, autor scénáře k původní Nemocnici, by jej zřejmě nechal setkat se se stařenkou později po zdařilé operaci, kdy mu ona s vděčností věnuje kopu vajec.

A Neil Simon například, autor scénáře k parodii na detektivky Vražda na večeři z roku 1976 s Peterem Sellersem a dalšími, by nejspíš v dalším díle vyčaroval záběr na ďábelsky se usmívajícího Sovu nad došlým parte o stařenčině skonu. Zikmund nevymyslel nic, motiv vyšuměl.

Nebo černý specialista na chod nemocnic, shodou náhod také jistý Simon. Dietl by jej bezesporu nechal projít se mezi nemocnými, potřást si s nimi rukou a mizernou češtinou jim popřát mnoho zdraví. Neil Simon by ho při pohledu na české zdravotnictví nechal zbělat. Zikmund ho nechal po dvou větách ("Question of effectivity" a nyní navíc "No comment") zmizet.

Ptejme se dále: Co je s pacientem Vojířem, kvůli kterému musela Bety Čeňková na dovolenou, kde potkala klimakterium a bohužel i podnikatele Hamouze, se kterým nakonec ulítla? Co je s rasistickou paní Jolánkovou, která se tu a tam pokálela? A co Arpád a Milo, talentovaní bratři zdravotní sestry Kamily?

Moudrost a chameleón dílu

Moudrost dílu vypadla z bývalého ředitele nemocnice Pekaře: "Pána boha se taky neptáte na detaily." Z toho vyplývá, že koncesionáře už vůbec.

Chameleónem dílu byla psychiatrička Machovcová. "Ženská by takovouhle věc přece v životě neudělala," tvrdila vrchní sestře Pěnkavové na margo rozhodnutí jejího manžela Vaška nevycházet z domu.

Za pár seriálových minut bylo všechno jinak: "Co kdybych přestala vycházet z domu?" zeptala se Pěnkavy, který v tu chvíli už z domu byl.

Že by satira?

Jenže je tu háček. Co když je to všechno satira na současné poměry? Trochu kostrbatá, o to ovšem nemilosrdnější. Je-li tato úvaha správná, pak je scenárista Zikmund lepší driblér než Pavel Nedvěd a zaslouží si prestižní seriálové ocenění Zlatý kýč, v němž si na medailové příčky dosud nenechali hmátnout Argentinci, Bolívijci, Mexičané a tvůrci z Bahrajnu a Toga.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemocnice: co je to question of effectivity

Už devětkrát to vypadalo, že seriál Nemocnice na kraji města po 20 letech nemůže nakupit větší porci hovadin, než tomu bylo do té doby. Desátý díl Synové...

Výběr článků

Načítám