Hlavní obsah

Kelarová spojí patinu romských balad s jazzem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud nemáte daleko do pražského Rock Café, zaškrtněte si v diáři 17. únor. Mnohostranná zpěvačka a experimentátorka Ida Kelarová tam vystoupí se skupinou Jazz Famelija.

Článek

Kelarová s Jazz Famelijí interpretují romské balady s autentickým orientálním steskem a navíc s jazzovou hravostí vynalézavě otvírají romskou hudbu novým vlivům. Kromě lidových písní se pouštějí do vlastních (autorem je převážně zpěvák, kytarista a kapelník Desiderius Dužda).

Emotivní vláčné balady a sóla na kytaru, housle a klavír si můžete vychutnat i na albu Romská balada, které vydali loni. Skupinu tvoří Ida Kelarová – zpěv, Desiderius Dužda – kytara, zpěv, Andrej Krajňák – klavír, Marián Ševčík  – bicí, Roman Jánoška – housle, Tomáš Baroš – kontrabas a Yonatan Bar Rashi - perkuse.

Nepřehlédnutelná frontwoman Kelarová zpívá již od sedmdesátých let a dnes také vyučuje zpěv na svých workshopech. Často působí v zahraničí a je tam stejně známá jako v ČR. První CD My Home Is Where I Am jí vyšlo v roce 1992 a od té doby vydala řadu dalších. V poslední době např. DVD s jazzovými standardy, které nazpívala se svou sestrou Ivou Bittovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám